Article_Top_970x250

Policajki pjevao bećarac i završio na sudu: "On ju je time uvrijedio kao ženu"

uvredljivi bećarac

Policajki pjevao bećarac i završio na sudu: "On ju je time uvrijedio kao ženu"

kol 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na osuđujuću presudu se Čolaković žalio. Rekao je da je bećarac dio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema te, ako se njegovi stihovi ograničavaju, to znači povredu te pjesme

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu u slučaju uvredljivog bećarca. Podsjetimo, Branimir Čolačković otpjevao je pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji "Ljeto valpovačko" 2015. godine: 

'A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag***' 

Prvostupanjskom presudom kaženjen je s ukupno dvije tisuće kuna zbog vrijeđanja policijske službenice, ali i vrijeđanja Marije Iličić kao žene. Ta presuda donijeta je nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje. Visoki sud vratio je slučaj na ponovno suđenje, javlja Telegram

Na osuđujuću presudu se Čolaković žalio. Rekao je da je bećarac dio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema te, ako se njegovi stihovi ograničavaju, to znači povredu te pjesme, veselja, erotičnosti, humora, prkosa i inata. Visoki prekršajni sud to nije prihvatio. Oslobodio je Čolakovića za vrijeđanje policijske službenice jer joj stihovima nije uputio ništa uz njezino policijsko postupanje. 

No, kaže sud, kao ženu ju je uvrijedio. Ona je na sudu izjavila da ju je njegov potez zaprepastio i da se osjećala nelagodno.

Folkroraš se branio da ima pravo umjetničke slobode, no sud je ustvrdio da i te slobode imaju granicu. 

- Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu - zaključio je sud koji je Čolakovića kaznio s 1500 kuna. 

Dnevnik.ba