Article_Top_970x250

Policajac biti nije lako, da je lako, policajac bi bio sva'ko

'ko jači tabači

Policajac biti nije lako, da je lako, policajac bi bio sva'ko

tra 12, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kad je pendrek sustava u ruci, sva je moć u tebi.

„Oni mogu biti na suspenziji godinama, a primati će 70 posto plaće, tako da ta priča o suspenziji i internoj kontroli nema nikakva smisla”, kaže nam jedan mostarski odvjetnik dodavši da plaćamo greške političara i sustava, piše portal Hercegovina.info.

U ovoj se rečenici zapravo skriva sva demagogija koju od ranih jutarnjih sati slušamo od svih visokih dužnosnika koji su se oglasili povodom slučaja premlaćivanja u Mostaru. Neobuzdanim policajcima odbit će se 30 posto od plaće, otići će na produljeni godišnji odmor, a onda će se, kad stvari stanu, vratiti dužnosti uz savjet da se malo primire. Neće miješat beton, niti, kako je netko rekao, radit na zemlji u Opuzenu na +40.

Ako se ne vrate u policiju, smjestit će ih se negdje drugdje.

Zapravo, dva su policajca vrh sante koruptivnosti, nepotizma i rodijaštva političkog sustava u kojemu živimo, i kojeg naposljetku biramo. Vrh sante leda stapanja sa sustavom „vrijednosti“ u kojemu posao dobivaju podobni, a ne stručni. Sustava koji cijeni stručnost, ali ako je ona potkovana stranačkom pripadnosti. Tatom sa zaleđem, stricem na poziciji i sl.

Iako mnogi portali to danas nastoje izbjeći, u društvu u kojemu prije ikakva zaključka tražimo nacionalnu pripadnost, činjenica da su dva Bošnjaka pretukla Hrvata, sama nekako iskače iz objava kao možebitno najbitnija okolnost događaja.

Još u Mostaru.

U nekim drugim okolnostima, bila bi to najsočnija vijest godine, vijest na koju bi se dizale sve NGO organizacije od Save do Jadrana, svi strani dužnosnici od State Departmenta i UN-a do bitnih ambasada u svakom prikrajku balkanskog poluotoka; svi wannabepolitičari zapadnjačkog duha i melosa i dežurne kučibabe, no, nacionalnost u ovom slučaju zapravo ne igra veliku ulogu.

Pa i da su policajci mlatili onog mladog čovjeka jer je Hrvat, to bi bio dokaz njihove fašistoidne zadojenosti, a što bi to bilo nego opet dokaz mentalne nazadnosti i psihičke nesposobnosti za obavljanje ovakve vrste posla. A osim dokaza o psihofizičkoj spremi, gdje je ova „psiho“ samo dio riječi koja se odnosi na važniju, fizičku spremu, policajci navodno, makar ako je vjerovati posljednjoj medijskoj objavi na tu temu (2016.a godina), nisu nužni obaviti niti jedno psiho testiranje tijekom službe.

 A, složit ćemo se, biti policajac i nije baš za svakoga.

Dok se god kod nas na policijsko zanimanje gleda isključivo kao na nešto, tu se uvališ, miran si do penzije, godišnji, bolovanja, regres, plaća nije neka, al' je redovna, dok se god zapošljavanju policijskih, kao i svih drugih službenika pristupa ovlaš, po nacionalnoj, političkoj i podobnoj kvoti, u velikoj smo banani kao društvo.

Zato je smiješno misliti da će suspenzija koja se može odvući do u nedogled dok teče 70 posto plaće nešto promijeniti. Riba uvijek smrdi od glave.

Mada , i da sada u ovom trenu svi na pozicijama moći daju ostavke, što bi to, osim ostavljanja neke prikladne (prividne) poruke javnosti, promijenilo? Tko bi to došao nakon njih, ako ne opet – oni. Netko tko drugačije gleda na stvari?

Opet bi se po stranačkom dogovoru i kvoti postavili podobni svim vodećim političkim strujama, i opet bi se nastavilo kao i dosad. Ili bi nastupila potpuna blokada sustava jer se politika ne bi mogla dogovoriti.

E, pa dok od izbora do izbora prihvaćamo apsolutnu politizaciju svega, od zapošljavanja čistačice u školi do menadžerskih kadroviranja, imat ćemo ovakve situacije, i javna zgražanja,  i žestoke osude i hitne mjere. A onda će opet, o, kako to uvijek lijepo zvuči, ujest vuk kenjca.

Ova dva iz Mostara možda i ostanu bez posla, a druga dva koja će ih zamijeniti, opet neće morati biti psihički spremni obavljati tako odgovoran posao. Opet će zamahati članskom iskaznicom, a stric će nekog povući za rukav. Neće morati skočiti 1, 97m u dalj, niti preplivati bazen, ma ni znati plivati.

Jer, kad je pendrek sustava u ruci, sva je moć u tebi.

Dnevnik.ba