Article_Top_970x250

Pogledajte kako je uništena aviobomba pronađena u Mostaru

video

Pogledajte kako je uništena aviobomba pronađena u Mostaru

pro 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Federalna Uprava Civilne Zaštite izvršila je danas operaciju uništavanja avionske bombe pronađene u mostarskom naselju Jasenica.

Timovi FUCZ danas su uspješno uništili avionsku bombu tešku 238 kilograma koja je pronađena 1. prosinca u prigradskom naselju Jasenica, na lokaciji Urbanovo.

Bomba je transportirana jutros između 5 i 6 sati do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice, te je na toj lokaciji i uništena.

“Djelujući prema ranije sačinjenom operativnom planu, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su, u planiranom roku, bombu transportirali van naseljenih mjesta te je uništili bez ikakvih posljedica kakve je ovo sredstvo moglo izazvati.

Radilo se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opće namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata.

Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje se svim institucijama koje su pružile podršku operaciji, posebno službenicima Policijske uprave Mostar, PVJ Mostar, KUCZ Mostar i stanovnicima Grada Mostara na poštivanju sigurnosnih mjera, čime su doprinijeli sigurnom i uspješnom izvršenju ovog složenog i opasnog zadatka”, priopćeno je iz Federalne Uprave Civilne Zaštite.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250