Article_Top_970x250

Počeo sastanak Čovića i Dodika u Istočnom Sarajevu

Zajednički stav o stranim sucima

Počeo sastanak Čovića i Dodika u Istočnom Sarajevu

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

U administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu počeo je sastanak delegacije SNSD-a i HDZ-a koje predvode lideri ovih dviju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ovaj sastanak dolazi nakon jučerašnje odluke političkih predstavnika Republike Srpske da zbog odluke Ustavnog suda o prisvajanju poljoprivrednog zemljišta, ali i stranih sudaca u Ustavnom sudu blokiraju odlučivanje u institucijama BiH. Oni traže novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Čović danas u Parlamentu BiH nije htio precizirati o čemu će razgovarati na sastanku s Dodikom kazavši da je ovaj sastanak dogovoren prije 10 dana.

Upitan o jučerašnjoj odluci predstavnika RS-a, lider HDZ-a je kazao kako su stavovi ove političke stranke odavno poznati, kako za Ustavni sud tako i za Ustav BiH.

"Što se mene tiče, davno je bilo vrijeme da strani suci odu iz Ustavnog suda, a da bismo došli do toga potreban nam je konsenzus. To je Ustav BiH, traženje konsenzusa", kazao je Čović.

Ova odluka izazvala je mnoge reakcije domaćih političkih aktera i predstavnika međunarodne zajednice.

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba