Article_Top_970x250

Počela zajednička vježba oružanih snaga BiH i SAD-a

"Srebrna strijela"

Počela zajednička vježba oružanih snaga BiH i SAD-a

ruj 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Slijetanjem aviona C-130 iz NATO baze Aviano u Zračnu bazu Dubrave, službeno je počela zajednička vojna vježba pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Vježba pod nazivom "Srebrna strijela" trajat će četiri dana.

- U sklopu vježbe će se pripadnici oružanih snaga uvježbavati u ukrcaju i iskrcaju aviona C-130 Herkules i navođenje aviona. Cilj vježbe je da Oružane snage BiH podignu razinu interoperabilnosti sa snagama NATO-a, a samim time ćemo i trasirati put BiH prema NATO-u - kazao je major Miodrag Pavlović, oficir za informiranje 5. pješadijske brigade OS BiH, prenosi Fena.

Tijekom vježbe predviđena je i obuka kontrolora za navođenje aviona.

- Velika je čast doći ovdje i biti dio ove združene vježbe u kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga iz Sjedinjenih Američkih Država. U ova četiri dana radit ćemo posebne vježbe utovara i istovara. Drago mi je što smo ovdje jer cilj je da svaka strana nauči nešto od druge vojne snage – ističe kapetan Frank Zaunscherb, zapovjednik posade aviona.

Vježba "Srebrna strijela" podržava NATO integracije i interoperabilnost za Bosnu i Hercegovinu, a sudjelovanjem i zračnih snaga SAD-a u vježbi poboljšava se, kako navode u 5. brigadi, interoperabilnost s Oružanim snagama BiH, kao i posvećenost sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Dnevnik.ba

Tagovi: