Article_Top_970x250

Počela je velika vojna parada u Moskvi: Ovo je Putinov arsenal

rusija

Počela je velika vojna parada u Moskvi: Ovo je Putinov arsenal

svibnja 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ovogodišnja parada ima neke novosti, uključujući robotska vojna vozila, dronove i supersonične rakete. Događaj je tradicionalno otvoren svečanim nošenjem zastava

Počela je tradicionalna vojna parada na moskovskom Crvenom trgu u povodu Dana pobjede nad fašizmom, a ovogodišnji događaj je puno više od povijesne komemoracije, piše CNN.

Očekuje se da će paradu promatrati izraelski premijer Benjamin Netanyahukoji posjećuje Moskvu usred krize povezane s iranskim nuklearnim sporazumom. Odnosi Rusije i Izraela su pak jako složeni. Ruski predsjednik vojni je saveznik Irana, Izraelovog zakletog neprijatelja. Danas će tako Netanyahu gledati neka od oružja koja u svom arsenalu želi i Teheran, prenosi 24.sata.

Ovogodišnja parada ima neke novosti, uključujući robotska vojna vozila, dronove i supersonične rakete. Događaj je tradicionalno otvoren svečanim nošenjem zastava.

Na paradi Rusija predstavlja neka od od najnovijih i najnaprednijih oružja.Probe za događaj kojim se obilježava 73. obljetnica predaje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu počele su ranije ovog mjeseca dajući svijetu uvid u ono što će Rusi pokazati. CNN je izdvojio dio toga

Prvi na listi je Su-57 borbeni zrakoplov koji je prvi put poletio 2010. godine, ali još uvijek mora formalno postati dio flote ruskog ratnog zrakoplovstva. Rusi će pokazati i hipersoničnu raketu Kinzhal koju je javnosti predstavio Putin 1. ožujka i poručio kako je spoosbna putovati 10 puta brže od zvuka.

Na popisu je i balistička raketa YARS poznata i kao SS-27. Radi se o projektilu koji može nositi 10 nuklearnih bojevih glava. Bit će pokazan i tenk Armata. Borbene tenkove Armata T-14 Rusija je prvi put pokazala na paradi 2015. godine, a očekuje se da će inicijalna testiranja tenka završiti ove godine. Očekuje se i da će do 2020. godine Rusija svojim snagama isporučiti 100 ovakih tenkova.

Pohvalit će se Rusi i S-400 protuzrakoplovnim raketnim sustavom, ali i drugim naoružanjem, a na vojnu paradu ruske vojske stigao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250