Article_Top_970x250

Počasni bleiburški vod predstavio program 75. obljetnice bleiburške tragedije i križnog puta

16. svibnja

Počasni bleiburški vod predstavio program 75. obljetnice bleiburške tragedije i križnog puta

svibnja 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Filip Kos/Pixsell

U subotu, 16. svibnja, obilježit će se  75. obljetnica bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine. Tim povodom Počasni bleiburški vod objavio je program obilježavanja.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom  središnju komemoraciju nije bilo moguće pripremiti na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta.

U 10 sati na groblju u Unterloibachu održati će se molitva, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju, u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda. 

Organizatori napominju kako će, sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV a iz Austrije).

U 11 sati održat će se molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštic.

U 12 sati i 15 minuta u Katedralnoj crkvi u Sarajevu služit će se sveta misa koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu. 

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju koje potpisuje  predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević.

Dnevnik.ba