Article_Top_970x250

PK Leptir iz Fojnice jedini plivački klub u SBŽ

sport

PK Leptir iz Fojnice jedini plivački klub u SBŽ

velj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Plivački klub Leptir iz Fojnice osnovan je u ljeto 2017. godine i kao takav jedini je plivački klub u Srednjobosanskoj županiji.

Početkom 2018. godine klub je postao aktivni član plivačkog saveza FBiH i BiH, te aktivno sudjelovao u natjecanjima u našoj zemlji. Iako relativno kratko egzistira, PK Leptir u protekloj godini uspio je ostvariti neke zapažene rezultate. Na plivačkom mitingu u Sarajevu, u mlađim kategorijama, osvojio je dvije bronzne medalje, i to Dea Oroz 25 metara slobodno i Salem Čeho također 25 metara slobodno.

- S obzirom na to da je ovo jedini plivački klub u SBŽ i da je bavljenje ovim sportom u nekim začecima možemo reći da postoji trend rasta zainteresiranosti za bavljenje ovom vrstom sporta - kaže trener Mirjana Golub.

Treninzi plivačkog kluba se odvijaju u kompleksu lječilišta "Reumal-Fojnica" i odvijaju se tri puta tjedno, piše Dnevni avaz.

- Uvjeti koje pruža bazen lječilišta "Reumal-Fojnica" su više nego odlični i ovom prilikom želim istaći da s menadžmentom lječilišta imamo odličnu suradnju i da je od istih prepoznat značaj za bavljenje ovim plivačkim sportom, a posebno u kontekstu psiho-fizičkog razvoja djeteta - ističe Golub.

Primjetno je da plivanje sport doživljava svojevrsnu ekspanziju, ne samo na području SBŽ nego u cijeloj BiH.

- Afirmaciju i širenje popularnosti ovog sporta determinira nekoliko bitnih čimbenika od kojih možemo istaći finansijski aspekt i svijest o relevantnosti bavljenja ovim sportom kod djece i populacije mlađe dobi. Kada je u pitanju finansiranje odlazaka na natjecanja možemo reći da pored roditelja i svih članova kluba u tome sudjeluju i resorna ministarstva kao što je Ministarstvo kulture i sporta te općina Fojnica - kaže član Skupštine kluba Vanja Jukić.

S obzirom na to da je klub relativno mlad, PK Leptir još nije ostvario saradnju s drugim klubovima u regiji.

- U rijeku su određeni procesi odnosno napori koji idu u pravcu suradnje s drugim klubovima. Osim osnovnih ciljeva kluba za psihofizički razvoj djece, učenja tehnika plivanja, jedan od dugoročnih ciljeva kluba je i afirmacija plivačkog sporta na prostoru općina Fojnica, Kiseljak, Kreševo i Busovača, kao i SBŽ, odnosno cijele države - zaključuje Jukić.

Dnevnik.ba

Tagovi: