Article_Top_970x250

Pez pomaka na pregovorima - rat u Siriji se nastavlja

Ženeva

Pez pomaka na pregovorima - rat u Siriji se nastavlja

srp 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Siria

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura stavio je naglasak na međunarodnu borbu protiv terorizma dok je u petak zaključivao posljednju rundu mirovnih pregovora o Siriji za koju je kazao da je bila "bez pomaka".

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon pregovora, De Mistura je rekao da Assadovi pregovarači nisu pružili nikakve naznake da su voljni pregovarati o tranziciji, izvještava Reuters.

Iako sirijska vlada uporno predstavnike opozicije opisuje kao teroriste, De Mistura je kazao da se nada da će nagovoriti sve strane da barem sjede u istoj prostoriji tokom sljedeće runde pregovora koja će biti održana u septembru.

Obrazlažući svoj stav o borbi protiv terorizma, de Mistura je kazao da se ona odnosi samo na grupe koje Vijeće sigurnosti UN-a smatra terorističkim, te da se mora provoditi u skladu s humanitarnim pravom i ljudskim pravima.

Kako de Mistura navodi, implementacija rezolucija UN-a o naoružavanju i finansiranju terorista i kretanju stranih boraca je bila veoma spora, ali on očekuje povećane napore protiv grupa na spisku UN-a i koordinirane akcije kada god je to moguće.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250