Article_Top_970x250

Pence: SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije, Jeruzalem je glavni grad Izraela

veleposlanstvo SAD u jeruzalemu do kraja 2019.

Pence: SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije, Jeruzalem je glavni grad Izraela

sij 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije. To je jedini pravi temelj za pravdu i trajni mir. Jeruzalem je glavni grad Izraela. U narednim tjednima, naša administracija će predstaviti plan za otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu. Ona će biti otvorena do kraja naredne godine - rekao je Pence.

Potpredsjednik SAD Mike Pence je rekao u izraelskom parlamentu kako će američko veleposlanstvo iz Tel Aviva biti prebačeno u Jeruzalem do kraja 2019. godine, prenosi AFP.

Pence je u Knessetu dobio veliki aplauz kada je objavio da će sporna Trumpova odluka biti provedena prije nego je to najavljeno. Pence je prvi američki potpredsjednik koji je govorio u Knessetu.

- SAD su odabrale faktičko stanje ispred fikcije. To je jedini pravi temelj za pravdu i trajni mir. Jeruzalem je glavni grad Izraela. U narednim tjednima, naša administracija će predstaviti plan za otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu. Ona će biti otvorena do kraja naredne godine - rekao je Pence, prenosi Fena.

Prethodno je izraleski premijer Benjamin Netanyahu iznio hvale na račun američkog gosta te zahvalnost zbog poteza američkog predsjednika Trumpa. Palestinci se protive ovom američkom potezu tvrdeći kako on krši međunarodno pravo i rezolucije UN. Oni su također zaključili da SAD više ne može biti posrednik u mirovnim razgovorima.

Glavna arapska stranka u izraelskom parlamentu je tražila bojkot Pencea, a njihov vođa Ayman Odeh, ga je nazvao „opasnim rasistom“. Palestinsko rukovodstvo je ranije odlučilo da otkaže dobrodošlicu američkom zvaničniku.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250