Article_Top_970x250

Pejčinović-Burić: Nadam se da će do siječnja biti izabrana nova Delegacija PSBiH u Vijeću Europe

susret u strasbourgu

Pejčinović-Burić: Nadam se da će do siječnja biti izabrana nova Delegacija PSBiH u Vijeću Europe

lis 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: PSBiH

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikola Špirić razgovarali su, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, s generalnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

U srdačnom i otvorenom razgovoru generalna tajnica Vijeća Europe podsjetila je na činjenicu da postoji Akcijski plan 2018. - 2021. za suradnju te međunarodne organizacije s BiH. S tim u vezi, Pejčinović Burić naglasila je da bi Vijeće Europe pozdravilo izbor nove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE), te izrazila nadu da će do siječnja sljedeće godine biti dostavljeni akreditivi članova nove Delegacije, što bi, kako je rekla, značilo nastavak sadržajne suradnje Vijeća Europe s BiH.

Zahvaljujući se na političkoj podršci koju Vijeće Europe godinama pruža BiH s ciljem razvoja demokracije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanja vladavine prava, članovi rukovodstva oba doma PSBiH upoznali su generalnu tajnicu Vijeća Europe s razlozima koji su doveli do blokade izbora novog Vijeća ministara BiH i, posljedično, nefunkcioniranja PSBiH.

Krišto i Špirić posebno su se zahvalili na financijskoj pomoći u visini od milijun eura, koliko je Vijeće Europe izdvojio za ublažavanje posljedica migrantske krize u BiH. Članovi rukovodstva oba doma PSBiH upozorili su na činjenicu da se naša zemlja u sve oštrijoj formi suočava s migrantskom krizom, posebno u uvjetima kada, kako su rekli, institucije ne funkcioniraju i nisu u stanju kontrolirati i upravljati ovom krizom. U vezi s ovim pitanjem, Pejčinović Burić informirala je najviše dužnosnike PSBiH da je formiran Ured specijalnog predstavnika VE za pitanja migracija, koju će predvoditi šef Ureda Vijeća Europe u BiH, veleposlanik Drahoslav Štepanek.

Tijekom ovog susreta ponovno je ukazano na potrebu da BiH implementira presude Europskog suda za ljudska prava, posebo presudu u slučaju Sejdić i Finci, priopćeno je iz PSBiH.

Dnevnik.ba