Article_Top_970x250

Pejčinović-Burić izdvojila prioritete tijekom svog mandata na funkciji glavne tajnice Vijeća Europe

službeno preuzela funkciju

Pejčinović-Burić izdvojila prioritete tijekom svog mandata na funkciji glavne tajnice Vijeća Europe

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe (VE). Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju. U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Bivša šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić u sjedištu VE-a u Strasbourgu iznijela je svoju viziju rada i prisegnula kao 14. čelnica organizacije. Nakon preuzimanja dužnosti, rekla je da je VE u teškim vremenima, a tu organizaciju treba vratiti svojim izvorištima.

'U 70. godišnjici postojanja Vijeća Europe treba se vratiti u izvorne postavke onoga zašto je takva međunarodna organizacija i osnovana. U njenom članku 1. se govori da se radi na miru i prosperitetu u Europi, a sredstvo da se do toga dođe je dijalog', kazala je Pejčinović Burić u prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja dužnosti od Norvežanina Thorbjorna Jaglanda.

'Tijekom pet godina svog mandata želim da se vratimo izvorištu i razumijemo zašto nam treba ovakva paneuropska organizacija', poručila je.

Istaknula je kako se Vijeće nalazi u teškom razdoblju jer u Europi ima puno ksenofobije i diskriminacije protiv koje se treba boriti, a kao svoje prioritete u vođenju organizacije izdvojila je poboljšanje dijaloga između tijela, ali i država članica.

'Od prvog ću se dana posvetiti tome da se dijalog pojača i da kroz njega dolazimo do kompromisa. Mislim da je to osnova onoga što Vijeće Europe jest', rekla je.

Naglasila je da će raditi i na vidljivosti organizacije koja je 'iznimno važna u vrijeme novih tehnologija', te da ona postane 'razumljivija' građanima.

Rekla je i kako je važno postići da poruke Vijeća budu koherentne, jer je dosad bilo slučajeva da su 'poruke dolazile s različitih strana, s različitim tonovima', što nije pridonijelo razumijevanju.

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu, obilježena je 70. godišnjica VE koja okuplja 47 članica iz Europe i šire regije.

Pejčinović Burić je uz odlazećeg glavnog tajnika, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

VE je međunarodna organizacija koja broji 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: "Moramo izgraditi Sjedinjene europske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe", stoji na stranicama organizacije.

Dnevnik.ba