Article_Top_970x250

Parlament FBIH radi na jačanju neovisnosti regulatora

Bradara na energetskom samitu u Neumu

Parlament FBIH radi na jačanju neovisnosti regulatora

tra 27, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na četvrtom energetskom samitu u BiH (Neum, 25.-27.04.2018.godine), u sklopu panela IV „Regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora“ sudjelovala je i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH Lidija Bradara.

"Kroz rad Doma naroda, trudimo se da energetske pa i općenito infrastrukturne inicijative uvijek budu prve na dnevnom redu, čemu svjedoči i odlična suradnja s predstavnicima FERK-a u suradnji s kojima smo prije dvije godine pripremili i tematsku sjednicu o stanju elektroenergetskog sektora čije zaključke još uvijek implementiramo i nadam se da ćemo taj dio privesti kraju kroz još neke strategije iz ovog područja", kazala je Bradara u uvodnom dijelu panel rasprave.

Osim predsjedateljice Bradara na četvrtom panelu su sudjelovali i Nikola Pejić, predsjedatelj Državnog regulatornog povjerenstva za električnu energiju, Ljubo Glamočić, član povjerenstva Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, Jasmin Bešo, predsjednik Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), Alexandre Santos, predsjednik, MEDREG , Jamila Amodeo, viša savjetnica za energiju, USAID Biro za Europu i Euroaziju te Mark Vannoy, predsjedatelj Regulatornog povjerenstva države Maine, SAD

Dobru suradnju Parlamenta Federacije BIH i FERK-a potvrdio je i Jasmin Bešo, predsjednik FERK-a dok je Bradara dodala kako je puno energije potrebno uložiti u donošenje bilo kojeg zakona no da je podrška uglavnom jednoglasna kada je riječ o izvješćima ili planovima FERK-a.

Na panelu je  najviše rasprave bilo o stupnju neovisnosti regulatora ali i potrebi uspostave energetske strategije odnosno politike.

U komunikaciji između regulatora i zakonodavca pokušava se pratiti i usklađenost s direktivama Europske unije, sukladno raspoloživim kapacitetima, kazala je Bradara te dodala: "Rezultat ovakve trajne komunikacije, odnosno jedne vrste mehanizma koordinacije, koja postoji između FERK-a kao regulatora i Parlamenta Federacije BiH kao zakonodavca su usvojena zakonska rješenja među kojima je i Zakon o energetskoj učinkovitosti te Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u formi nacrta. Slijedeći smjernice Trećeg energetskog paketa, usvojen je niz odluka od kojih je većina usmjerena na jačanje neovisnosti regulatora" .

Inače, samit  organiziraju USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekte ''Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH'' i ''Poticanje energetske učinkovitosti u BiH''. Manifestacija se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250