StoryEditor

Pariz: Prosvjednici digli barikade i palili aute, policija bacila šok-granate

Piše D  /  28.11.2020., 10:11h

Većina od tisuća prosvjednika prosvjedovala je mirno, ali nekoliko manjih skupina sukobilo se s policijom.

Dva automobila, motocikl i građevinski materijal zapaljeni su.

Sukobi skupina prosvjednika i redarstvenih snaga nastavili su se u subotu navečer u Parizu. Zapaljeni su novinski kiosk, ulaz u Francusku banku i pivnica pokraj nje, blizu Trga Bastille, zbog čega su vatrogasci morali intervenirati. 

Nekoliko prosvjednika je ozlijeđeno, među njima i žena kojoj su prvu pomoć pružili drugi prosvjednici, izvijestila je druga novinarka AFP-a.

Prosvjednici su gađali policiju kamenim kockama kojima je popločan trg.

Nešto ranije tijekom poslijepodneva, nedaleko od tog mjesta, nekolicina prosvjednika u crnom prevrnula je kombi i pomoću ograda i predmeta uzetih s gradilišta napravila barikade te gađala policajce, rekla je novinarka na mjestu događaja.

U blizini su gorjeli kontejneri za otpad i automobili šireći nesnosan vonj.

Tisuće ljudi prosvjedovale su i u Lilleu, Rennesu, Strasbourgu i drugim gradovima.

U neposrednoj blizini, skupine prosvjednika u crnom gađale su redarstvenike svakojakim predmetima, a oni su uzvraćali suzavcem, izvijestila je novinarka agencije France Pressea.

Prosvjedi su uslijedili nakon što su ovaj tjedan objavljene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. studenoga pretukla crnog glazbenog producenta Michela Zeclera.

Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog prijedloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izvješćuju o policijskoj brutalnosti.

Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.

Organizacijama novinara i skupinama za građanske slobode koji su organizirali prosvjede pridružili su se krajnje lijevi militanti, ekološki aktivisti i prosvjednici pokreta žutih prsluka koji prosvjeduju protiv vlade već dvije godine.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 15:01