Article_Top_970x250

Papa otišao u Irak, to je njegov prvi posjet toj zemlji

povijesni trenutak

Papa otišao u Irak, to je njegov prvi posjet toj zemlji

ožu 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Papa Franjo otputovao je jutros iz Rima u povijesni posjet Iraku što je njegovo prvo putovanje u inozemstvo od izbijanja pandemije koronavirusa.

Tijekom četverodnevnog posjeta zemlji Papa će izraziti potporu kršćanskoj zajednici te se sastati s najvišim šijitskim muslimanskim klerikom, 90-godišnjim velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Radi se o Papinom najriskantnijem stranom putovanju od njegovog izbora 2012. i prvom posjetu jednog pape toj zemlji.

U avionu Alitalije koji je s rimskog aerodroma Leonardo da Vinci poletio na put do Bagdada dug oko četiri i pol sata uz Papu su i njegovi najbliži suradnici, pripadnici sigurnosti i oko 75 novinara.

Irak će rasporediti tisuće dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga tijekom posjeta do kojeg dolazi nakon raketnih i samoubilačkih napada koji su potaknuli zabrinutost za njegovu sigurnost.

U srijedu ujutro deset raketa palo je na zračnu bazu u kojoj se nalaze američke i iračke snage i snage koalicije. Nekoliko sati nakon tog napada, poglavar Crkve potvrdio je da odlazi u Irak.

Papa će u nedjelju održati misu na stadionu u Erbilu u iračkom Kurdistanu, a posjetit će i Mosul koji je bivša prijestolnica Islamske države.

Papa je uoči svog posjeta uputio poruku Iračanima da dolazi "kao hodočasnik mira nakon godina rata i terorizma".

"Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma i dolazim k vama kao hodočasnik mira", rekao je Papa u videoporuci objavljenoj jučer.

"Napokon dolazim k vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture", dodao je.

Rekao je i da "želi moliti zajedno s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija". Iračane je nazvao "jednom obitelji muslimana, Židova i kršćana".

"Pred očima su vam još slike razorenih kuća i oskvrnutih crkava, a na srcu rane zbog prekinutih veza i napuštenih domova", rekao je u dijelu poruke upućenom kršćanima koji još žive na iračkom tlu, spomenuvši i "prevelik broj mučenika koje je ta zemlja dala".

Papa neće ulaziti u mnoštvo što inače rado čini, jer je od petka do ponedjeljka u zemlji na snazi opća karantena. Tijekom putovanja iz mjesta u mjesto najvjerojatnije će se kretati u oklopnom vozilu.

Ovo je Papino 33. putovanje, a u Rim bi se trebao vratiti u ponedjeljak ujutro, prenosi Hina.

Dnevnik.ba