Article_Top_970x250

Papa Franjo Vukšiću poručio da nastavi pomagati nastojanja oko poštivanja prava ljudi, Crkve i hrvatskoga naroda u BiH

audijencija u vatikanu

Papa Franjo Vukšiću poručio da nastavi pomagati nastojanja oko poštivanja prava ljudi, Crkve i hrvatskoga naroda u BiH

velj 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: nedjelja.ba

Sarajevski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić prvi svoj boravak u Rimu nakon imenovanja započeo je susretom s papom Franjom na Čistu srijedu, 26. veljače. Susreli su se na završetku opće audijencije, na kojoj su sudjelovala još četiri biskupa: po jedan iz Brazila i Australije te dvojica iz Italije.

Ova audijencija, radi izbjegavanja opasnosti od koronavirusa za hodočasnike, održana je na Trgu sv. Petra, umjesto u zatvorenom prostoru dvorane Pavla VI., u kojoj se u ovo doba godine redovito održavaju generalne audijencije.

Papa je nadbiskupa Vukšića pozdravio riječima: „Drago mi je što se ponovno vidimo.“ A nakon što mu je nadbiskup Vukšić zahvalio za iskazano povjerenje u povodu dvostrukog imenovanja u mjesecu siječnju, Papa mu je čestitao na novoj službi i izrekao riječi podrške u biskupskom poslanju i evangelizacijskom djelovanju. Preporučio mu je da nastavi proučavati i pomagati nastojanja oko poštivanja prava ljudi, Crkve i hrvatskoga naroda u BiH, prenosi nedjelja.ba.

„Kod vas nije lako stanje za Crkvu“, kazao je Papa, „i činite sve što je moguće, da se zaustavi odlazak Hrvata“, a time i proces dekristijanizacije zemlje. U tom smislu je osnovna potreba i pretpostavka, kako je nedavno rečeno iz Vatikana, osigurati puno poštivanje prava svih ljudi i stvarnu jednakost triju konstitutivnih naroda.

Istoga dana nadbiskupa Vukšića je primio nadbiskup Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, tajnik Papinskoga vijeća za zakonske tekstove, s kojim je razmijenio informacije oko autentičnoga tumačenja nekih crkvenih propisa.

Dnevnik.ba