Article_Top_970x250

Papa Franjo uoči posjeta Maroku pozvao na vjersku toleranciju

putuje u rabat

Papa Franjo uoči posjeta Maroku pozvao na vjersku toleranciju

ožu 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Papa Franjo u subotu i nedjelju boravi u posjetu Maroku radi promicanja međureligijskog dijaloga, a tijekom posjeta susrest će se i s migrantima, čiji su problemi također jedna od najvažnijih tema njegova pontifikata.

Papu s nestrpljenjem očekuje zajednica od više od 30.000 katolika, većinom stranaca, koji su došli iz subsaharske Afrike, studenti ili migranti na putu prema Europi.

Gotovo trećinu ih se očekuje na nedjeljnoj misi u sportskom kompleksu, sceni neviđenj od posjeta pape Ivana Pavla II. 1985. godine.

Maroko je zemlja koja je 99 posto muslimanska (suniti). Kao i njegov posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima u siječnju, slika Pape koji služi misu, dan nakon susreta s kraljem i "zapovjednikom vjernika" Muhamedom VI. te visokim vjerskim dužnosnicima, bit će konkretan primjer njegovih opetovanih poziva na vjersku toleranciju.

U svojoj video poruci, papa Franjo je rekao da dolazi u Maroko kao "hodočasnik mira i bratstva, u svijetu koji ga jako treba".

Papa Franjo je istakuo da i kršćani i muslimani vjeruju u Boga milosrdnog Stvoritelja "koji je stvorio muškarce i žene i stavio ih u svijet kako bi mogli živjeti kao braća i sestre, poštujući međusobne različitosti i pomažući jedni drugima u njihovim potrebama."

Bog im je povjerio zemlju, naš zajednički dom, dodao je, "da ga čuvamo odgovorno i čuvamo ga za buduće generacije."

"Bit će mi radost da s vama podijelim ta uvjerenja u direktnom susretu u Rabatu", kazao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Dnevnik.ba