Article_Top_970x250

Palestinski čelnik pred Mogherini zatražio državu Palestinu i pomoć oko iste

pregovori uz međunarodni nadzor

Palestinski čelnik pred Mogherini zatražio državu Palestinu i pomoć oko iste

sij 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od država članica EU da priznaju palestinsku državu tijekom obraćanja ministrima vanjskih poslova 28 država članica Europske unije u Bruxellesu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, Abbas je u ponedjeljak izjavio da je za ostvarenje mira između Palestinaca i Izraelaca jedini put pregovora uz međunarodni nadzor.

Abbas je kazao da je Europska unija jedan od najbitnijih partnera koji doprinose uspostavi institucija palestinske države kroz ekonomsku i financijsku podršku, naglašavajući značaj političke uloge EU u rješavanju bliskoistočnih pitanja.

Palestinski čelnik ponovio je svoje obavezivanje na borbu protiv rasizma, nasilja i ekstremizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu, uprkos preprekama koje bi se mogle naći pred političkim rješenjem.

Također je pozvao na provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine UN-a na terenu.

Abbas je dodao da je EU istinski mirovni partner u regiji, pozivajući države članice EU da priznaju palestinsku državu, prihvatajući mjeru za koju je naglasio da neće biti prepreka mirovnim pregovorima.

- To bi ohrabrilo palestinski narod da nastavi tragati za mirom i čekati da se mir uspostavi - kazao je Abbas.

Potvrdio je da će se Palestinci "nastaviti voditi sporazumima koje su potpisali", pozivajući Izrael da učini isto.

Abbas je također potvrdio svoju odlučnost da okonča podijele i uvede nacionalno pomirenje u korist palestinskog naroda, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250