Article_Top_970x250

Ovog ljeta ponovno natjecanje u skokovima s Plivskog vodopada

jajce

Ovog ljeta ponovno natjecanje u skokovima s Plivskog vodopada

svibnja 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: federalna.ba

Nakon jednogodišnje pauze, kraljevski grad Jajce ponovno će biti domaćin jedinstvenim skokovima s Plivskog vodopada.

Skakači iz naše te zemalja regije s ovog jedinstvenog prirodnog bisera, kako je planirano, letjet će 17. kolovoza ove godine. Na radost, kako domaće publike, tako i brojnih Jajčana, koji u ovo vrijeme stignu iz svih krajeva svijeta, javlja federalna.ba.

Četiri su godine Jajčani i njihovi brojni gosti uživali u jedinstvenim skokovima s vodopada smještenog u središtu grada. A onda prošle godine, zbog velikih količina nataloženog pijeska na doskočištu i krupnijih kamenih gromada, bila je ugrožena sigurnost skakača, te se od skokova odustalo. Međutim, lokalna zajednica i Agencija za povijesnu i prirodnu baštinu nastojala je pronaći specijaliziranu tvrtku koja bi pripremila doskočište, kako bi se i ove godine uživalo u skokovima.

- Poduzeli smo aktivnosti da ove godine uradimo sve potrebne pripreme. Radimo na tome da angažiramo jednu specijaliziranu tvrtku za čišćenje pod vodom i mislim da ćemo na vrijeme obaviti sve potrebne pripreme - poručuje Edin Hozan, načelnik Općine Jajce (SDA).

- Računamo da će biti dovoljno 7-10 dana da se očisti pijesak i kamenje koje se vremenom nakupilo ispod vodopada i malo veće kamene gromade koje su ostale nakon završetka radova na vodopadu - kaže Anto Brtan, direktor JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj tursitičkih potencijala grada Jajca.

Odlučnost lokalne zajednice i turističkih radnika da osiguraju najbolje uvjete za održavanje skokova u jedinstvenom ambijentu obradovala je Jajčane, ali i njihove goste, koji ih uz trideset nacionalnih spomenika najčešće prepoznaju po ovom prirodnom biseru.

Uz iščekivanje početka radova na čišćenju doskočišta, pod vodopadom, uveliko se već obvljaju razgovori sa skakačima iz regije, koji su sudjelovali i na protekle četiri manifestacije. Jedino što se mijenja je termin, pa iz Jajca poručuju da će ove, a vjerojatno i nnarednih godina, skokovi biti sedamnaestog, umjesto prvih dana kolovoza.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250