StoryEditor

Ovo su znakovi da je brak na rubu pucanja

Piše D  /  05.09.2020., 09:09h

Brojni su drugi izvori erozije, uključujući manjak vremena i manje pažnje prema partneru zbog opsesivnih briga oko karijere ili djece.

Sljedeći put kad budete u restoranu potražite tužni par koji večera u tišini. Uspostavljaju mali ili nikakav kontakt očima i malo ili nimalo razgovaraju. Potpuno su isključeni te jednostavno jedu obrok dok ne završe i ne odu. To je par na rubu razvoda.

Šest je signala koji nagovještavaju da sa brakom nešto ne valja i da se bliži razvod.

Nerješavanje sukoba svađom

Istaknuti istraživač John Gottman tvrdi da nije nedostatak komunikacije ono što razara brak, već nedostatak učinkovitog rješavanja sukoba. Parovi koji nisu razvili način za rješavanje razlika bez povrede veze na kraju izbjegavaju neslaganje i sukob.

Jedno ili oboje je došlo do točke očaja da je besmisleno pokušavati riješiti problem sa svojim supružnikom. To rezultira gubitkom poštovanja, povećanjem udaljenosti i postupnim povlačenjem.

Emocionalno razdvajanje

Emocionalni angažman minimalan je uvjet za razvoj i održavanje intimnosti. Voljna rasprava o vlastitim osjećajima i osjećajima partnera osnova su zdravog odnosa. Interes za osjećaje i angažiranje oko emocionalnog života partnera nezaobilazna su sastavnica ljubavnih veza. Ako toga nema, vrijeme je za uzbunu.

Nezadovoljstvo

Ako se recimo vaša supruga emocionalno odvojila od vas, vjerojatno ne osjeća previše ljubavi prema vama. Ljudi koji se razvode obično kažu da su se "odljubili". A ovisno o tome koliko je veza postala loša, očito je da se vjerojatno jedna ili obje strane ne vole baš previše.

Nedostatak seksa

Seks istovremeno izražava i jača emocionalnu povezanost. Kad par dugo nije imao spolne odnose, to je obično pouzdan pokazatelj da emocionalno razdvajanje napreduje. To je još jedan pokazatelj da se partneri ne raduju jedan drugome i tada veze brzo erodiraju, ako već nisu u terminalnom stanju.

Pojačan fokus na stvari izvan braka

Prazni brakovi vrlo su dosadni. Neki parovi to kompenziraju koncentriranjem na svoju djecu tako da aktivnost usmjerena na dijete postane jedini sadržaj obiteljskog života. Drugi pak ulažu u karijere radeći do kasno svake večeri, tako da je vrijeme s partnerom/icom minimalizirano. A kako se emocionalno zadovoljstvo traži isključivo izvan braka, vjerojatnost nezadovoljstva, a onda i afere, neizostavno raste.

Dodatne aktivnosti kao pripreme za samostalan život

Često se dogodi da tijekom braka neki od partnera upiše recimo tenis, aerobik ili neku treću aktivnost i to bez angažmana ili znanja svog partnera. To se može smatrati pripremom za samostalan život nakon braka.

Partner ili partnerica traže neke nove aktivnosti i nove interese. Žene pokušavaju smršaviti ili se okreću modi, dok muškarci kreću u teretanu, ulažu u sportski auto ili u nekim ekstremnijim slučajevima ulažu u transplantaciju kose, a sve zato kako bi bili privlačniji suprotnom spolu kada opet budu “na tržištu“, piše direktno.hr.

Dnevnik.ba

22. rujan 2021 10:32