Article_Top_970x250

Ovo će biti veoma čudan ždrijeb: Italija, Nizozemska, Rusija, Njemačka i Engleska već znaju skupine

Europsko prvenstvo 2020

Ovo će biti veoma čudan ždrijeb: Italija, Nizozemska, Rusija, Njemačka i Engleska već znaju skupine

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

U kvalifikacijama za Euro 2020. godine sudjeluje 55 reprezentacija, a ukupno 24 izborit će plasman u završnicu. Direktan plasman kroz kvalifikacije izborit će 20 momčadi, dok će preostala četiri mjesta popunjavati pobjednici na turnirima Lige nacija.

Do kraja kvalifikacija ostaje još jedan termin, onaj u studenom. Neke će reprezentacije odigrati jedno, a neke dva kola.

U svakom slučaju, Euro 2020. bit će jedno od najneobičnijih velikih sportskih natjecanja u novijoj povijesti jer će se 24 najbolje reprezentacije Starog kontinenta natjecati u čak 12 zemalja, od Irske do Azerbajdžana.

Platini je prije sedam godina donio odluku koja je izazvala kaos

Ta je odluka donesena prije sedam godina kako bi se obilježilo 60 godina od prvog europskog prvenstva, no tadašnji čelni čovjek UEFA-e i inicijator akcije Michel Platini očito nije računao na brojne komplikacije i nelogičnosti tog sustava.

Zbog bizarnosti tog sustava Italija je već prije doznala sve datume odigravanja svojih utakmica u skupini, a Rusija i Španjolska su doznale u kojim će se skupinama natjecati.

Naime, zbog činjenice da je Euro podijeljen na 12 zemalja domaćina, UEFA je odlučila da se svaka od šest skupina igra u dva grada. Tako će se utakmice skupine A igrati u Rimu i Bakuu, dok će, recimo, domaćini grupi F biti München i Budimpešta.

UEFA je odlučila i da će svaka reprezentacija koje je domaćin Eura automatski igrati u svom gradu. Kako je Italija izborila plasman, ona se automatski kvalificirala u skupinu A i igrat će na rimskom Olimpicu.

Italija zna da će sve tri utakmice u skupini igrati u Rimu i da otvara Euro

Rusija će igrati u skupini B, a grad domaćin bit će Sankt-Petersburg, a Španjolska, koja je sinoć osigurala plasman, zna da će svoje utakmice igrati u Bilbau. Treba napomenuti da Ukrajina sigurno neće igrati u skupini B jer zbog ratnih sukoba i političke situacije ne može biti smještena u istu grupu s Rusijom.

Italija čak zna i da će na ždrijebu biti na poziciji A1, da će odigrati sva tri susreta na Olimpicu i da će otvoriti Euro 12. lipnja 2020. Razlog je taj što je drugi domaćin skupine A, Azerbajdžan, ostao bez izgleda da se direktno plasira na završni turnir.

Domaćin skupine B osim Sankt-Petersburga je i danski Kopenhagen, što znači da će Rusi sve tri utakmice grupne faze kući igrati pod dva uvjeta - Danska se ne smije kvalificirati direktno (kvalificiranje putem baraža ne donosi prednost u odnosu na kvalificiranje direktnim putem) ili ako se Danska kvalificira izravno, a ždrijeb odluči da će Rusija biti domaćin njihovog susreta.

Španjolska i Rusija u istoj situaciji

Slična situacija je i sa Španjolskom. Utakmice skupine E se osim u Bilbau igraju u Dublinu pa da bi stvari bile jasne treba pričekati kraj kvalifikacija i vidjeti hoće li se Irska plasirati direktno. Prođu li Irci direktno na Euro, ždrijebom će se odlučiti hoće li se utakmica Irska - Španjolska igrati u Dublinu ili Bilbau. Zbog toga Španjolska i Rusija još ne znaju sve datume svojih utakmica.

Rumunjska i Mađarska su također domaćini, ali one su u nezgodnoj situaciji i šanse za plasman su im minimalne. Škotska se može kvalificirati samo preko baraža, dok Azeri imaju šanse izboriti dodatne kvalifikacije samo ako dođe do nekih promjena u posljednja dva kola kvalifikacija.

Ako se plasiraju, a 99 posto je da hoće, Nizozemska će biti u skupini C, Engleska u skupini D, a Njemačka u skupini F.

Dnevnik.ba