Article_Top_970x250

Otvorene prijave za devete Sportske igre mladih

BH Telecom Sportske igre mladih

Otvorene prijave za devete Sportske igre mladih

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mali sportaši će imati priliku natjecati se u deset sportskih disciplina

Devete BH Telecom Sportske igre mladih i ove godine održavaju se u 38 bh. gradova i organizuju najveću zabavu za djevojčice i dječake iz čitave Bosne i Hercegovine. Mali sportaši će imati priliku natjecati se u deset sportskih disciplina: nogometu, rukometu, košarci, tenisu, stonom tenisu, odbojci, atletici, odbojci na pijesku, šahu te igri ‘između dvije vatre’, i to u dvije starosne kategorije: 2004. godište i mlađi te 2008. godište i mlađi.

U 2019. godini Igre nastavljaju projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u uaradnji s Košarkaškim savezom BiH, te uz financijsku podršku USAID-a, a koji ima za cilj širenje prijateljstva i tolerancije među najmlađim sugrađanima.

I ove godine će Igre, u šest bh. gradova, organizirati natjecanje u UNIFIED sportovima gdje će se djevojčice i dječaci sa i bez poteškoća u razvoju, čineći jednu ekipu, boriti za titulu najboljih kao i plasman na Veliko finalno natjecanja Igara u Sarajevu. Također, kroz zabavno-edukativne radionice pod nazivom „Moja sportska priča“, djevojčice i dječaci iz Bosne i Hercegovine će imati priliku upoznati prijatelje i ambasadore Igara, poslušati njihova dosadašnja sportska iskustva te saznati sve što ih interesuje o njihovim sportskim uzorima. Posebna pažnja ove godine će biti posvećena animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i rušenju predrasuda o „muškim sportovima“ kroz radionice „Moja uspješna priča“ sa poznatim bh. sportašicama. Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH koji kroz Igre promoviše sportska i olimpijska načela, ali i zdrav način života, saopćili su organizatori.

Prvi grad domaćin Igara je Orašje, a potom Gradačac.

Igre su u proteklih osam godina okupile 264.850 mališana iz gotovo svih krajeva Bosne i Hercegovine. I u 2019. godini, nakon regionalnih natjecanja, najbolje ekipe i pojedinci širom BIH, sudjelovat će na petodnevnom, finalnom takmičenju u Sarajevu, a pobjednici finala branit će boje naše države na međunarodnom finalu Igara u Splitu.

Dnevnik.ba