Article_Top_970x250

Otkriveno koliku mirovinu će primati Trump ako ne bude opozvan

bivši američki predsjednik

Otkriveno koliku mirovinu će primati Trump ako ne bude opozvan

sij 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP

Donald Trump od srijede više nije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te napuštanjem Bijele kuće stječe pravo na godišnju mirovinu od 221.400 dolara uz određene pogodnosti. Ipak, velika je mogućnost i da je neće dobiti.

Trump bi godišnju mirovinu mogao izgubiti ako ga na predstojećem zasjedanju Senata odluče opozvati. Zakon ne odobrava mirovinu predsjednicima kojima vrijeme na vlasti bude prekinuto opozivom.

S obzirom na to da je njegov mandat završio prije suđenja, presuda ga ne može ukloniti s funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, vjerojatno će biti potrebno organizirati i drugo glasanje na kojem bi bilo odlučeno ima li pravo na mirovinu i beneficije.

"To drugo glasanje uklonilo bi ga s funkcije bivšeg predsjednika, što bi rezultiralo gubitkom blagodati te funkcije", govori Michael Gerhardt, prenosi Klix.ba..

Među ostalim pogodnostima koje dobiva su: putni dodaci, uredski prostor, plata za osoblje... Troškovi svega toga premašuju milijun dolara godišnje

Prema analizi Nacionalne fondacije poreznih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsjednika koji su živi podijeljeno ukupno 56 milijuna dolara.

Jedino što Trump sigurno neće dobiti jest zdravstveno osiguranje - predsjednik mora biti u saveznom uredu najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Trump ni Carter ne ispunjavaju te uvjete.

S druge strane, Trumpu mirovina možda i nije toliko bitna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsjednik SAD-a dobro snalazio bez plaće i za vrijeme svog mandata.

Naime, Trump i Bijela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsjedničku plaću od 400.000 dolara vraćao različitim odjelima u vladi.

Dnevnik.ba