Article_Top_970x250

Otkriven nadgrobni spomenik s epitafom „Blažena Marija“

izrael

Otkriven nadgrobni spomenik s epitafom „Blažena Marija“

sij 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: nedjelja.ba

Napor uložen pri čišćenju nacionalnog parka Nitzana, u južnom Izraelu, urodio je arheološkim otkrićem…

Naime, tim je otkrio 1 400 godina star nadgrobni spomenik na kojemu je urezano ime kršćanske građanke iz vremena Bizanta, stanovnice Negeva...

Izvješće Haaretza donosi kako na epitafu piše: „Blažena Marija koja je vodila bezgrješan život.“ Napisan je antičkim grčkim, a prevela ga je dr. Leah Di Segni s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu. Kamen datira između 6. i 7. stoljeća te je zapravo samo dio nadgrobnog spomenika.  

On je samo posljednji u nizu koji je iskopan na ovom području te se vjeruje kako i sam – kao i ostala otkrića pronađena ondje – pripada kršćanki koja je živjela u selu Nitzana.

Smithsonian Magazine bilježi kako je Nitzana nekoć bila središte brojnih naselja u ovom okruženju. U 6. stoljeću bila je važna točka trgovačke rute, kao i popularno odmorište za hodočasnike na njihovu putu za Sv. Katarinu.

O povijesti ovog naselja poznato je vrlo malo, a stručnjaci vjeruju kako će im nadgrobni spomenik pomoći naučiti nešto više o prijelazu između bizantskog i ranog islamskog razdoblja.

„Za razliku od drugih drevnih gradova u Negevu, vrlo malo se zna o grobljima oko Nitzane. Otkriće bilo kakva natpisa – poput ovoga, može poboljšati našu definiciju granica groblja pomažući tako u rekonstrukciji granica samog naselja, koje još nisu utvrđene“, kazao je o otkriću Pablo Betzer, arheolog Israel Antiquities Authority Southern Districta, prenosi Nedjelja.ba.

Dnevnik.ba