Article_Top_970x250

Online pjesnički susret povodom 20. rođendana Hrvatske izvandomovinske lirike

kultura

Online pjesnički susret povodom 20. rođendana Hrvatske izvandomovinske lirike

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dvadeseti susret udruge Hrvatske izvandomovinske lirike (HIL), na kojem će brojni hrvatski pjesnici predstaviti svoje pjesničke uratke, održat će se virtualno u subotu, 18. srpnja, s početkom u 20 sati povodom 20. rođendana HIL-a.

Predsjednica udruge HIL Ana Petrović kazala je kako je ovo prvi put u povijesti te udruge da će se ovaj susret održati virtualno.

"Najavljeni jubilarni susret trebao je biti održan u austrijskom glavnom gradu pod nazivom 'Tragom Hrvata u Beču', ali će se održati virtualno zbog nemogućnosti putovanja pjesnika zbog pandemije koronavirusa. Na ovom skupu pjesnici će virtualnim putem povezati države i kontinente i svi zajedno obilježiti dvadeseti rođendan HIL-a. Administrator skupa biti će Vinkovčanin Silvio Jergović, a kroz virtualni pjesnički susret voditi će književnica iz Mostara Anita Martinac", kazala je Petrović, prenosi Fena.

Gosti ovogodišnjeg susreta su voditeljica Odjela za marketing u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu Ivana Rora, jezikoslovac Ilija Protuđer, predsjednik Ogranka MHI u Vinkovcima Dražen Šavegelj s članovima i predsjednik Ogranka MHI u Čitluku Andrija Stojić s članovima i brojnim prijateljima udruge HIL-a, priopćeno je iz Udruge "Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH".

Svoje pjesničke uratke predstavit će hrvatski pjesnici iz SAD-a Ivanka Madunić Kuzmanić, Zoran Sova, Ivanka Sabolić Rukavina, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić i Marija Franičević Jelić, te iz Kanade, Željka Marija Čorak, Ana Ganza, Marjana Kelić Babić, Katarina Pejaković i Željko Erceg.

Tu su također i pjesnici iz Australije Anđa Luburić, iz Austrije Pero Rotim, Ivan Župa, Ana Petrović, Marija Perić Bilobrk, Josip Lucić, Vlado Visković, Berislav Breljak, iz Švicarske/Hrvatske Branka Grakalić, iz Danske Nadica La Rosa, iz Njemačke Malkica Dugač, Đurđica Blažinović Zorčić i Zdenka Šiljeg te iz BiH Ljiljana Tolj, Lidija Pavlović Grgić, Joso Živković Soja i Sanijela Matković, a kao gosti pjesnici nastupit će Maja Tomas i Ivan Čuljak.

Ovom prilikom održat će se i predstavljanje Zbirke pjesama čija je urednica i recenzentica Anita Martinac, a recenzent i lektor Ilija Protuđer. Pjesnici će svoje pjesme čitati redoslijedom kojim su otisnute u Zbirci.

"Hrvatska izvandomovinska lirika je udruga koja okuplja pjesnike hrvatskog porijekla izvan domovine, iseljene Hrvate, emigrante, te povratnike u domovinu i ostale liričare, koji njeguju hrvatsku pisanu riječ. Svake godine međunarodni susreti održavaju se na drugoj lokaciji, nastojeći uz jezik čuvati i hrvatsku tradiciju, povijest i kulturnu baštinu", stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi: