Article_Top_970x250

Odžak: Održan sastanak s dijasporom

večer s dijasprom

Odžak: Održan sastanak s dijasporom

kol 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što je početkom tjedna u sklopu manifestacije Posavsko kolo održana na Trgu ispred zgrade općine Večer s dijasporom, jučer je u odžačkom Centru za kulturu održan i Susret s dijasporom. Susretu su pored načelnika odžačke općine Jakova Ivankovića, koji je i vodio sastanak, prisustvovali i predsjedatelj Općinskog vijeća Mujo Puzić i ministar gospodarstva Posavske županije Darko Kasap. Pozdravivši sve prisutne, općinski načelnik Jakov Ivaković rekao je da je ideja ovog susreta bila da se uspostavi kontakt između matice - naše općine i naših sugrađana u dijaspori i razmijene mišljenja na temu gospodarske suradnje. O situaciji i mogućnostima bitnim za buduće povratnike i uopće gospodarstvenike, načelnik je iznio nekoliko činjenica.

Trenutno je  najaktualnija  izgradnja mosta na rijeci Savi i dijela ceste koji prolazi kroz odžačku općinu na međunarodnom cestovnom koridora 5-C,  koji će svojim dovršetkom doprinijeti privlačenju gospodarskih subjekata i razvoju gospodarstva, a time i općine u cijelini. Još uvijek je prisutan problem neriješenih imovinsko - pravnih odnosa, koji  onemogućavaju bržu izgradnju sjeverne industrijske zone u Odžaku, ali je  i to  u posljednje vrijeme aktualizirano i uskoro će se  sve te zapreke riješiti – kazao je  načelnik odžačke općine Jakov  Ivanković. Također je istaknuo   da je  prostornim planom općine, u Svilaju planirana izgradnja tri industrijske zone na površini od 200 hektara. Prostor Svilaja za izgradnju zona povoljan je i zbog  blizine auto - ceste i budućeg graničnog prijelaza, plovnog puta rijeke Save i stvaranja bescarinske zone, što će pogodovati bržem gospodarskom razvoju općine.

 

U daljnjem upoznavanju sa stanjem u općini, načelnik Ivanković se osvrnuo i na nekoliko zainteresiranih poduzetnika s kojima se razgovara o budućim ulaganjima u općini  i o širenju postojećih poduzeća, kao što je Pims, koji će svojim proširenjem omogućiti upošljavanje većeg broja radnika, čime će se  smanjiti i trend odlaska naših sugrađana u druge zemlje. „Trenutni problem je i nedostatak adekvatne radne snage,  a neophodno je  i poboljšanje standarda građana i uvjeta življenja,  u što spada i nepostojanje niti jednog trgovačkog  centra, bazena i drugih sadržaja“, rekao je načelnik i dodao da će  zanimanje za odžačku općinu zbog njene lokacije zasigurno biti veliko u budućnosti.

 

Poslije načelnikova uvodnog dijela,  prisutni su postavljali pitanja. Neka od  pitanja bila su:  Hoće li forsiranjem izgradnje industrijske zone samo u Svilaju, ostali dijelovi općine biti zapostavljeni, razmišlja li se o razvoju turističkih potencijala, a kao primjer je navedeno moguće uređenje postojećeg kapaciteta Starače  u Vojskovi, na koji način sanirati silni otpad, koji se susreće na svakom dijelu općine što predstavlja ozbiljnu prepreku za svakog  koji bi započne ozbiljan posao u općini, a posebice za  gospodarstvenika sa zapada.

 

Naveden je i problem nedostatka pitke vode u Svilaju zbog kvara crpke  pa su mještani prisiljeni ponovno kopati bunare  što iziskuje velika financijska sredstva koje većina građana nema. Jedan od potencijalnih povratnika  postavio je i pitanje - ima li sposobnih uposlenika u općini, koji znaju i mogu praviti kvalitetne programe, kao u drugim općinama,  za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije,  i njima poboljšati  stanje u općini. Prisutne je zanimalo kako riješiti velike površine napuštenog zemljišta i na koji način ga očistiti, treba li stvoriti obvezu vlasnicima da to učine ili na neki drugi način taj problem  riješiti. Pitanje je bilo i koje usluge građani dobivaju uplatom naknade za komunalnu naknadu, dokle se stiglo s komasacijom, čija je obveza održavanje sporednih cesta u naseljenim mjestima,  te koji je postotak izdvajanja iz općinskog proračuna prema mjesnim zajednicama. 

 

Županijski ministar gospodarstva Darko Kasap upoznao je prisutne o aktualnim ovogodišnjim javnim pozivima za poticaje za čiju realizaciju su predviđena sredstva u visini 900 tisuća maraka. On smatra da se ovim poticajnim sredstvima može  poprilično pomoći i potaknuti gospodarstvo.  Mujo Puzić, predsjedatelj Općinskog vijeća  pozdravio je  prisutne i pohvalio ovakve sastanke kojih po njegovom mišljenju treba biti  višei. Rekao da on i općinski parlament stoje na raspolaganju u rješavanju svih problema koji su njihovoj nadležnosti.

 

Ilija Grgić, povratnik  iz  Potočana, koji je u postupku otvaranja firme, smatra da bi se ovakvi sastanci s potencijalnim  povratnicima i ulagačima trebali češće održavati ili ovdje ili u zemljama gdje se trenutačno oni nalaze te ih usmjeravati na pravi put. Pokrenut je i problem liječenja naših građana, nekorištenje bolničkih kapaciteta u Odžaku  i izgradnja novih u Orašju kao i  još neke druga pitanja veoma bitna za život građana.  

 

 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250