Article_Top_970x250

Odžački poljoprivrednici jasni: Ili dogovor, ili nova blokada

i dalje vode borbu

Odžački poljoprivrednici jasni: Ili dogovor, ili nova blokada

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Dugih 16 dana traju prosvjedi poljoprivrednika u Odžaku. Iako su vođeni razni razgovori, rješenja još uvijek nema.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika "Žito" Odžak, Juro Kopačević, najavljuje mogućnost rješenja ovog problema.

"Sutra imamo obećavajući sastanak s ministrom poljoprivrede Županije Posavske, Matom Brkićem. Glavna tema će biti usuglašavanje razlika na planu gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem te upućivanje Općinskom Vijeću na usvajanje", izjavio je Kopačević.

"Ako bude bilo kakvih zavlačenja, morat ćemo ponovno na blokadu prometnice", zaključio je predsjednik Udruge "Žito"

Poljoprivrednik Anto Čaktaš kaže kako rezultata još uvijek nema.

"Protječe i šesnaesti dan, s lošim rezultatima za nas. Sve vrijeme Općina prebacuje lopticu na Županiju, a Županija na Općinu. Živci su nam na izmaku i morat ćemo, izgleda, poduzimati neke drugačije mjere", poručuje Čaktaš.

Anto Pušeljić iz Vojskove kod Odžaka također je nezadovoljan odnosom vlasti prema odžačkim poljoprivrednicima.

"Političari su ostavili svoj narod. Žalosno je što sada rade. Sjete se nas samo kada su izbori", izjavio je Pušeljić.

Poljoprivrednici su iznenađeni i odlukom da dosadašnji načelnik Jakov Ivanković (HDZ BiH), koji je bio uz njih, neće biti kandidat na ovogodišnjim lokalnim izborima. Općinski Odbor HDZ-a BiH Odžak za službu načelnika kandidirat će Nadu Ćulap, aktualnu ministricu financija u Vladi Županije Posavske.

Općinski Odbor HDZ-a 1990 mišljenja je da vladajuća stranka smjenjuje dosadašnjeg načelnika jer je stao uz poljoprivrednike i svim snagama se borio da državno poljoprivredno zemljište u Odžaku bude dodijeljeno lokalnim poljoprivrednicima. S tim u skladu, ta stranka će ponuditi svog kandidata za načelnika Općine Odžak. Kako je najavio i sam Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, potencijalni kandidat je Drago Zečević, aktualni zastupnik u Skupštini Županije Posavske.

Iako već umorni, poljoprivrednici kažu da borba za zemlju ne prestaje. Prisjećaju se velikog broja branitelja na ovom tlu koji su braneći tu istu zemlju izgubili svoje živote. Ako bude potrebno, i oni su spremni isto učiniti, poručuju poljoprivrednici u Odžaku.

Dnevnik.ba