Article_Top_970x250

Odsad će se preko Lige nacija moći i na Svjetsko prvenstvo

uefa:

Odsad će se preko Lige nacija moći i na Svjetsko prvenstvo

pro 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

UEFA je danas objavila jakosne skupine za ždrijeb Lige nacija i novosti vezane za to, prema mnogima, vrlo zbunjujuće natjecanje.

Hrvatska će i sljedeće sezone igrati u najjačoj A ligi, a svrstana je u četvrtu jakosnu skupinu i može izvući vrlo teške protivnike. Liga nacija igrat će se od rujna do studenoga sljedeće godine, a prve utakmice na rasporedu su od 3. do 5. rujna. Novost je da će sljedeće sezone biti po četiri momčadi u jednoj skupini, a ne tri kao prošle sezone kad je Hrvatska bila zadnja u skupini sa Španjolskom i Engleskom, prenosi Index.hr.

UEFA je Ligi nacija željela dati na težini i atraktivnosti tako što ju je indirektno spojila s kvalifikacijama za Euro. U izrazito zbunjujućem sustavu natjecanja koji je bilo teško shvatiti, a još teže nekome objasniti, pobjednicima skupina unutar svake od četiri lige (A, B, C i D) bilo je zajamčeno mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Euro pod uvjetom da se ne plasiraju izravno kroz glavne kvalifikacije.

UEFA daje na važnosti Ligi nacija

Takav sustav ukinuo je važnost trećeg mjesta u kvalifikacijskih skupinama koje je prije značilo mjesto u dodatnim kvalifikacijama. Budući da se sljedeći Euro, nakon ovog koji nas čeka u lipnju, igra tek 2024. godine, UEFA i FIFA odlučile su sljedeću sezonu Lige nacija povezati s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Iz europskih kvalifikacija u Katar će se izravno plasirati samo pobjednici deset kvalifikacijskih skupina. U dodatne kvalifikacije ići će drugoplasirane reprezentacije i dvije najbolje reprezentacije koje su osvojile svoje skupine u Ligi nacija, a nisu se izravno plasirale na SP.  Ako jesu, crta će se pomicati, kao što je bio slučaj i u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2020.

Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri skupine po četiri momčadi koje će igrati po sistemu Final Foura, odnosno polufinale i finale na jednu dobivenu utakmicu. Domaćin finala bit će određen ždrijebom. Tri pobjednika ta četiri Final Foura će se s pobjednicima kvalifikacijskih skupina plasirati u Katar.

UEFA je potvrdila da će se u kvalifikacijama za SP, koje traju od ožujka do studenoga 2021. godine, koristiti VAR tehnologija.

Dnevnik.ba