Article_Top_970x250

Održana kulturna manifestacija 'Vincekovo Buna'

mostar

Održana kulturna manifestacija 'Vincekovo Buna'

sij 24, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U subotu je u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna održana jedanaesta po redu kulturna manifestacija "Vincekovo Buna".

"Suočeni s nesvakidašnjim okolnostima pandemije koronavirusa u kojoj se našao cijeli svijet i uz mjere stožera koje ne dopuštaju velika javna okupljanja građana, bili smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna, bez velikog javnog okupljanja na koji smo naviknuli u proteklih deset godina", priopćeno je iz Udruge, prenosi Fena.

Običaj na Buni je takav da "vinski biskup", član Udruge koji se obuče u "vinskog biskupa" samo za ovu prigodu obavlja obred škropljenja uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.

Član udruge je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

"Udruga Malih vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno sačuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije 'Vincekovo Buna', ove godine u malom krugu, a u nadi da ćemo se iduće godine susresti u skroz nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti svi skupa uz veliku pučku veselicu koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu", poručili su organizatori.

Dnevnik.ba

Tagovi: