Article_Top_970x250

Održana druga izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Bugojno

bugojno

Održana druga izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Bugojno

tra 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Bugojno, održana je u subotu, 20. travnja u velikoj dvorani župnog ureda u Bugojnu.

U izbornom dijelu skupštine za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik Antonio Džolan. Za potpredsjednika je izabran Juriša Debeljak, za tajnicu Dragana Brnada a za 2 člana Predsjedništva Ogranka Anita Cvijanović i Bruno Vujević.

Članovi Nadzornog odbora su Adrijana Bagarić, Jozo Miletić i Sandra Vujević.

Podnoseći izvješće i dajući osvrt na prethodne godine, dosadašnji predsjednik Antonio Džolan je naglasio da je Matica hrvatska jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. To je samostalna, neprofitna i nevladina udruga, utemeljena 1842. godine u Zagrebu pod predsjedanjem grofa Janka Draškovića kao društvo za promicanje hrvatske kulture. Vrlo brzo, šireći svoje djelovanje, već nekih pedesetak godina kasnije, stekla je prve članove i u Bugojnu, među kojima su bili: Josip Rujić, Anto Babić, Jelica I. Bilić, fra Ivan Božić, Augustin Budimir, Haki beg Bušatlić, Stjepan Domaćinović, fra Domin Gojsilović, Stjepan Grgić, Ljubomir pl. Matulić, Miralem Asimbeg, Stjepan Ribičić, Ilija Šubašić, fra Juraj Tvrtković i dr. Oni su ostavili neizbrisive tragove u kulturnoj povijesti Bugojna kada su osnovali prvu Hrvatsku čitaonicu i odigrali prvu kazališnu predstavu. Također je u svom izlaganju naveo kako je manifestacija Bugojanski božićni sajam, glavni projekt koji već šest godina uspješno organizira Ogranak Matice hrvatske Bugojno:

„Projekt Bugojanski božićni sajam osmišljen je kao promocija potencijala Bugojna i svih njegovih građana, uz očuvanje hrvatske kulture, tradicije i običaja Uskopaljske doline. Bugojanski Božićni sajam je glavni projekt Ogranka i ubrzo prepoznat po kvaliteti i originalnosti i izvan granica BiH. Sajam je vrhunac i opravdanje našeg postojanja i osnivanja Ogranka koji je do sada vrlo uspješno organiziran 6 puta. To je za svaku pohvalu, jer naš sajam iz godine u godinu postaje sve bolji, sadržajniji i kvalitetniji. Bugojanski božićni sajam je glavna kulturna manifestacija hrvata u Bugojnu koja se održava u 12 mjesecu u centru grada. Jednu ovakvu manifestaciju u svim drugim gradovima radi grad a ne 8 ljudi iz udruge građana. Koristim ovu priliku da vam se svima kao članovima našeg Ogranka a pogotovo: Aniti Cvijanović, Dragani Brnada, Jozi Miletiću, Nikici Vujeviću, Sandri Vujević, Bruni Vujević i Adrijani Bagarić, zahvalim na idejama, hrabrosti, sugestijama i svim prijedlozima koji su naš glavni događaj doveli na zavidnu razinu. Hvala vam!"

Financijsko izvješće je predstavila dosadašnja predsjednica Nadzornog odbora Adrijana Bagarić.

U zaključnoj riječi novoizabrani predsjednik Antonio Džolan zahvalio je na još jednom povjerenju i izboru da vodi ovu najstariju kulturnu instituciju kod hrvata, te potaknuo sve članove Ogranka na suradnju da se što bolje i kvalitetnije ostvare svi ciljevi Ogranka Matice hrvatske u Bugojnu.

Skupština je zaključena stihovima pjesme „Slap“ od Dobriše Cesarića.

Dnevnik.ba