Article_Top_970x250

Obnovljene kuće za troje povratnika u Bosanskom Brodu

U OKVIRU RSP-A

Obnovljene kuće za troje povratnika u Bosanskom Brodu

srp 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto FENA / Dušica Stanojević

Troje hrvatskih i srpskih povratnika u Bosanskom Brodu danas je dobilo ključeve obnovljenih kuća, koje su izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP).

Ključeve stambenih objekata, za čiju izgradnju je ukupno utrošeno 107.000KM, uručio im je entitetski ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.

Povratnik u naselje Sijekovac Drago Blažević je izrazio zadovoljstvo, jer će sa svojom porodicom živjeti u novoj kući.

U okviru projekta RSP-a, prošle godine je izgrađeno šest stambenih jedinica za hrvatske povratnike u toj lokalnoj zajednici, navodi se u saopćenju iz resornog ministarstva.

- Tokom ove i u narednoj godini na prostoru ove općine Ministarstvo će kroz projekte RSP i SAF izgraditi više od 70 stambenih jedinica. Vrijednost tih radova iznosi oko 2.800.000 KM - rekao je Čordaš.

Dodao je da proces povratka još nije završen. Veliki broj stambenih jedinica obnovljen je u prvim godinama nakon rata, a proces se, kaže, mora nastaviti i u narednom periodu. 

O budućim projektima Čordaš je u brodskoj općinskoj upravi razgovarao sa načelnikom Ilijom Jovičićem i predsjednikom lokalnog parlamenta Ivom Mijićem.

U okviru RSP-a u ovoj godini je, u oko 30 lokalnih zajednica u tom bh.entitetu, planirana izgradnja 370 individualnih stambenih jedinica, kao i deset stambenih zgrada sa 252 stana, javila je FENA.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250