Article_Top_970x250

Objavljivali na Instagramu pa dobili 16 godina robije i 74 udarca

iran

Objavljivali na Instagramu pa dobili 16 godina robije i 74 udarca

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Instagram

Iranske vlasti često kažnjavaju osobe koje putem društvenih mreža utječu na zajednicu na netradicionalan način.

Iranski sud osudio je bračni par influencera na ukupno 16 godina zatvora, 74 udarca i novčanu kaznu.

Ahmad Moin-Shirazi, koji živi u egzilu sa suprugom Shabnam Shahrokhi i dvoje djece, napisao je 29. travnja na Instagramu kako su on i njegova supruga osuđeni u odsutnosti zbog navodne "propagande protiv režima", zbog "vulgarnih" statusa na društvenim mrežama i jer propagiraju korupciju. 

Moin-Shirazi i njegova supruga napustili su Iran u rujnu 2019. godine i prebjegli u Tursku. Naime, prije toga su u više navrata optuženi za špijunažu, vlasti su ih upozoravale na njihove objave u medijima te su čak jednom završili kratko u zatvoru, piše Radio Farda.

Par ima gotovo 1,5 milijuna pratitelja na Instagramu. Moin-Shirazi, poznatiji kao Picasso Moin, bivši je svjetski prvak u kickboxingu i poduzetnik. Osuđen je na devet godina zatvora. Kaže da su mu iranske vlasti poručile da ne smije objavljivati svoje političke stavove, čak ni fotografije na kojima je njegova supruga bez hidžaba (marame koja pokriva glavu).

Shabnam Shahrokhi osuđena je zbog svojih objava na Instagramu na sedam godina zatvora, 74 udarca (vjerojatno bičem ili palicom) i 3 mjeseca neplaćenog rada za općinu. 

Na društvenim medijima je objavljivala svoje fotografije na kojima se vidi kako u stanu trenira kickboxing ili vježba, sama ili sa suprugom. Pisala je i o trudnoći, svojoj djeci, ponekad o društvenim ili političkim temama, a povremeno je reklamirala proizvode za bebe ili kampanje dobrotvornih organizacija.

Iranske vlasti često kažnjavaju osobe koje putem društvenih mreža utječu na zajednicu na netradicionalan način. Tako su u listopadu 2019. uhitili 22-godišnju Sahar Tabar poznatu po morbidnim videozapisima i fotografijama, poput one na kojoj izgleda kao zombi verzija Angeline Jolie. Ona se i sada nalazi u zatvoru. Morala se pojaviti na državnoj televiziji i "priznati" bogohuljenje te da pati od mentalnih poremećaja.

Dnevnik.ba