Article_Top_970x250

Objavljene "Misli o odgoju i dobroti" časne sestre Valentine

obrazovanje

Objavljene "Misli o odgoju i dobroti" časne sestre Valentine

pro 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakladnik Školska knjiga objavio je knjigu "Misli o odgoju i dobroti" Blaženke s. Valentine Mandarić, zbirku inspirativnih ogleda i kratkih priča o nizu aktualnih tema iz svakidašnjeg života koja poučava skromnosti, jednostavnosti, zahvalnosti i zadovoljstvu u malim stvarima.

U svojoj knjizi "Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi", Blaženka s. Valentina Mandarić zaokupljena je duhovnom dimenzijom čovjeka i uzvišenim ciljevima odgoja i obrazovanja kojima je ishodište u vrednotama kao što su život, ljubav, dostojanstvo, vjerodostojnost i dobrota, prenosi Hina.

Ta časna sestra i redovita profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu objavila je u izdanju Školske knjige (Biblioteka za poticanje čitanja) zbirku inspirativnih ogleda / kratkih priča o odgoju, obrazovanju, obitelji, domoljublju, duhovnosti, moralnom relativizmu, indiferentnosti, krizi identiteta i nizu drugih aktualnih tema iz svakidašnjeg života.

Svaki je ogled / kratka priča naglašena cjelina, "zasebna misao" koja, ulančana s drugim ogledima, oblikuje skladan i jedinstven mozaik. Zbirku sestre Valentine ilustrirala je Željka Mezić, predgovor je napisala dr. sc. Dijana Vican, a pogovor potpisuje dr. sc. Jasna Šego.

Knjiga je namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima te osobama različitih vjeroispovijesti koje traže poticaj za duhovni razvoj.

"Vlastito nadahnuće sestra Valentina pronalazi u mudrim mislima sociologa, književnika, filozofa, teologa i svetaca, a zanimljivo je to što religijske i vjerske motive prepričava tako da poticaj za duhovni razvoj u njima mogu naći osobe različitih vjeroispovijesti", ističu iz Školske knjige. "Stoga će svaka osoba koja traži, upotpunjuje ili preispituje svoju duhovnu dimenziju nedvojbeno pronaći vrijednosnu okrepu u knjizi", dodaju.

Suvremeni je čovjek, smatra autorica knjige, izgubio mudrost, svrhu i umijeće življenja, a posljedice toga osobna su i društvena kriza, kriza odgoja, kriza čovječnosti, kriza identiteta, kriza vrijednosti. Čovjekova duhovna pustoš uzrok je govora mržnje, neljubaznosti, laži, prijezira, poniženja i okrutnosti.

"Misli o dobroti" svojevrstan su protuotrov, knjiga ohrabrenja i poticaja koja poučava skromnosti, jednostavnosti, zahvalnosti i zadovoljstvu u malim stvarima. Knjiga je i iznimno pogodan priručnik za obitelji jer demaskira odgojna skretanja s puteva istinskog očovječenja kojima su okružena djeca i roditelji/skrbnici.

"Koliko uistinu vrijedi nečija riječ? Upravo onoliko koliko gradi, hrabri, povezuje, oplemenjuje, liječi, upozorava, usmjerava. Mnogo je zastrašujućih riječi, riječi koje vrijeđaju, ponižavaju, truju, razdvajaju, ubijaju. Riječi imaju veliku moć. Zato budno pazimo što govorimo te koga i kako slušamo", poručuje autorica knjige Blaženka s. Valentina Mandarić.

Dnevnik.ba