Article_Top_970x250

Obitelji traže istinu o 270 nestalih osoba iz Kotor Varoši

Međunarodni dan nestalih

Obitelji traže istinu o 270 nestalih osoba iz Kotor Varoši

kol 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Obitelji 270 Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši, nestalih tijekom proteklog rata, obilježili su danas u Travniku Međunarodni dan nestalih, uz poruku da pronalazak posmrtnih ostataka njihovih najmilijih mora biti prioritet i obveza institucija u BiH.

Prije 27 godina u Kotor Varoši nestao je muž Nezire Fifić i ona o njegovoj sudbini do danas nema nikakvih informacija.

- Amir je imao 28 godina kad je nestao 1992. godine. Ostala sam sama s dvoje djece i bez ikakvih informacija je li živ ili mrtav. Danas tražim samo istinu, da pronađem barem kost, jer sam nadu izgubila - ispričala je Nezira novinarima.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor Varoši Munevera Avdić kazala je Feni da je, tijekom ratnih devedesetih, u toj općini ubijeno ukupno oko 700 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te da je do danas nepoznata sudbina njih 270.

- Samo u jednom danu, u selu Grabovica nestala je 161 osoba, a i ostali su, već od samog početka rata i agresije, hapšeni, pritvarani i izgubio im se svaki trag. Mi se i dalje nadamo, ali porodice čekaju, žive i umiru u agoniji i mnogi, nažalost, neće ni dočekati da pronađu svoje najmilije - kazala je Avdić.

Osim što traže od nadležnih institucija da ubrzaju proces traženja nestalih, obitelji iz Kotor Varoši upozoravaju da moraju biti sankcionirani svi pripadnici vojnih i civilnih vlasti Republike Srpske, koji su odgovorni za ratne zločine u Kotor Varoši.

Article_Bottom_970x250