Article_Top_970x250

Obilježena 28. obljetnica utemeljenja 102. odžačke i 104. domaljevačko-šamačke brigade HVO-a

posavina

Obilježena 28. obljetnica utemeljenja 102. odžačke i 104. domaljevačko-šamačke brigade HVO-a

tra 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: radioorasje.com

Danas su dvije brigade HVO-a, 102. Odžačka i 104. Općine Domaljevac Šamac, obilježile 28 godina od osnutka.

U Domaljevcu, na obilježavanju 28. obljetnice 104. brigade HVO-a, kod središnjeg spomen obilježja na trgu u Domaljevcu, vijenac su položili i svijeće upalili predstavnici općine i braniteljskih udruga, a zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa nije bilo tradicionalnog javnog odavanja počasti poginulim braniteljima. Također, izostala je sveta Misa povodom obljetnice, kao i akademija “104. Brigada jučer, danas, sutra”, ali primjereno vremenu i epidemiološkoj situaciji, na spomen obilježjima u Domaljevcu, Grebnicama i Baziku položeni su vijenci i upaljene svijeće, piše radioorasje.com.

U povodu obilježavanja 28.obljetnice odžačke 102. i domaljevačko-šamačke 104.brigade HVO-a, kraj spomen obilježja u Orašju, vijenac su položili i svijeće upalili ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić i predstavnici braniteljskih udruga u ŽP i općini Orašje.

Ministar Marijan Kopić uputio je prigodne riječi u povodu značajnih datuma iz Domovinskoga rata, te istaknuo kako su ožujak, travanj i svibanj mjeseci kada se obilježavaju obljetnica brigada HVO-a koje su tijekom proteklog Domovinskoga rata branile većinski hrvatski prostor Bosanske Posavine, kao i sve prostore Herceg-Bosne, odnosno Bosne i Hercegovine.

“U svoje osobno ime i ime ministarstva branitelja, te Vlade PŽ, želim najprije čestitati obljetnicu, ali i izraziti žaljenje što ne možemo danas biti okupljeni u Odžaku i Domaljevcu na taj značajan datum kojeg se svi prisjećamo s poštovanjem i ponosom, kad smo srcem i ljubavlju stvarali i pisali našu povijest, kad smo se branili od agresije i neprijateljske zle namjere da nas sve protjeraju, pobiju i zatru naše postojanje na stoljetnim ognjištima naših pradjedova”, kazao je ministar Kopić i naglasio kako je područje Bosanske Posavine kroz povijest krvarilo, a u Domovinskom ratu branitelji HVO-a dali najvrjednije, svoje živote ili dijelove tijela kako bi sačuvali svoje obitelji, svetinje i običaje.

“Sjećanje na svetinje Domovinskoga rata naša je sveta zadaća, stoga poštovani branitelji HVO-a, obitelji poginulih i nestalih branitelja, veterani Domovinskog rata, vojni invalidi, ratni zapovjednici i pripadnici svih Posavskih brigada HVO-a, budite ponosni na sva časna djela i doprinos koji ste dali u Domovinskom ratu za opstojnost našeg naroda u Posavini i u našoj Domovini”, poručio je ministar branitelja Marijan Kopić u povodu značajnih obljetnica postrojbi HVO-a.

Dnevnik.ba