Article_Top_970x250

Obilježena 28. obljetnica stradanja mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića

orašje

Obilježena 28. obljetnica stradanja mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića

svibnja 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: radioorasje.com

Očevici navode kako su u prvom naletu, oko 10 sati ujutro, Srbi ušli u Vidovice i počinili masakr nad civilima koje su zatekli na cesti, a potom su svoj krvavi pohod nastavili i prema Kopanicama gdje su također ubili nedužne civile

Na današnji dan, 1.svibnja 1992. godine četničke horde potpomognute srpskim tenkovima i oklopnim vozilima probile su obranu branitelja sela Vidovice i počinile strašan zločin nad civilima koji su im se našli na putu. Mještani, koji se prisjećaju tog vremena, ističu kako se 12 civila nije uspjelo izvući i masakrirani su na okrutan način. Očevici navode kako su u prvom naletu, oko 10 sati ujutro, Srbi ušli u Vidovice i počinili masakr nad civilima koje su zatekli na cesti, a potom su svoj krvavi pohod nastavili i prema Kopanicama gdje su također ubili nedužne civile.

U silovitom protuudaru 2.svibnja branitelji oslobađaju Vidovice i u selu zatiču slike strašnog zločina kojeg su počinili agresori. Branitelji su uz pomoć mještana prikupili tijela nastradalih, te ih položili u grobnicu na mjestu sadašnjeg Spomen obilježja u središtu Vidovica. Prisjećajući se tog strašnog vremena, navode kako su imali svega sedam kovčega, pa su preostalih pet žrtava morali samo položili u grobnicu. Na Spomen obilježju u Vidovicama, podignutom po završetku Domovinskog rata, navedena su imena 12 civila i 37 branitelja, od toga 35 osoba iz Vidovica, 9 iz Kopanica i 5 iz Jenjića.

U znak prisjećanja i pijeteta prema poginulim civilima i braniteljima, danas je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kraj središnjeg Spomen obilježja u Vidovicama na kojem su ispisana imena 49 poginulih branitelja i civila iz navedene tri mjesne zajednice. Tijekom dana brojni su došli pokloniti se žrtvama, prisjetili se strašnih vremena, a bilo je i suza koje nitko nije želio skriti. Prisutni su istaknuli potrebu obilježavanja datuma kad su stradali nedužni mještani, uz poruku da svi koji su odgovorni za ovaj zločin u što skorijem vremenu budu privedeni i odgovarati pred licem pravde.

Uz predstavnike mjesnih zajednica Vidovice, Kopanice i Jenjić, vijence su položili i svijeće upali predstavnici Ministarstva branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Orašje i Općinskog vijeća Orašje, Skupštine i Vlade ŽP, te HDZ BiH. Vidovački župnik, vlč. Josip Senjak, molio je opijelo kraj Spomen obilježja, a potom je u crkvi sv. Vida Mučenika služio svetu misu za sve žrtve rata, piše radioorasje.com.

Dnevnik.ba