StoryEditor

Obilježena 28. obljetnica Postrojbe posebne namjene “Vitezovi”

Piše D  /  14.09.2020., 03:09h

Skromno i svečano, preživjeli pripadnici Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“ u subotu se obilježili dvadeset osmu godišnjicu osnivanja.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike PPN “Vitezovi” služena je u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu, a na spomen obilježju u Križančevu Selu položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike PPN “Vitezovi”, piše vitez.info.

Ova postrojba, čiji su pripadnici tijekom cijeloga rata uvijek bili gdje je „gorjelo i grmjelo“, formirana je sredinom rujna 1992. godine od pripadnika HOS-a Vitez i pripadnika HOS-a iz drugih srednjobosanskih mjesta, čiji je zapovjednik bio pukovnik Darko Kraljević. Iza sebe su ostavili neizbrisivo duboki trag u obrani srednjobosanskog područja od srpske agresije, a kasnije i u obrani hrvatskog puka s tog područja od  naleta postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, pripadnici postrojbe El mudžahid iz sastava zloglasne 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, koja je bila pod neposrednim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Pripadnici PPN „Vitezovi“ bili su aktivni sudionici pobjedničkih akcija 1995. godine, kada su od srpske vojske i tzv. JNA oslobodili zapadne dijelove BiH.

Kroz postrojbu PPN „Vitezovi“ su prošla 222 pripadnika, na ratištima u Vitezu, Jajcu, Travniku, Stocu, Čapljini, Kupresu, Glamoču… zauvijek ih je ostalo više od 30 (34 poginula), a  skoro svi pripadnici ove postrojbe tijekom rata su ranjeni jednom ili više puta, dok su četrdeset četvorica  sa statusom vojnog invalida, piše vitez.info.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:27