Article_Top_970x250

Obilježena 28. godišnjica osnutka 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a

bosanski brod

Obilježena 28. godišnjica osnutka 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a

ožu 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: nedjelja.ba

Povodom obilježavanja 28. obljetnice osnivanja 101. Bosansko-brodske brigade (BBB) HVO-a, prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, preživjeli hrvatski branitelji i ostali vjernički puk Bosanske Posavine u molitvi su se 3. ožujka sjetili svojih 426 poginulih i nestalih branitelja te brigade.

U  župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu u Bosanskoj Posavini misu zadušnicu predvodio je župnik vlč. Antonio Čutura.

Suslavili su plehanski gvardijan fra Anto Tomas i vlč. Juro Babić, župnik u Brusnici te preč. fra Ivan Marić, derventski dekan koji je slavlje animirao pjevanjem.

U prigodnoj homiliji župnik Čutura je posvijestio kako je molitva i sveta misa ono najbolje što možemo dati svojim pokojnima. Ustvrdio je kako nas kao vjernike na ova događanja snažno privlači vjera u Kristovo uskrsnuće, nada da ćemo i mi i naši pokojni branitelji uskrsnuti te naša ljubav prema Bogu, prema čovjeku, domovini, Crkvi našim braniteljima.

"Polažući vijence i paleći svijeće, mi im odajemo počast. Molimo za njih jer znamo da je molitva ono najbolje što im možemo dati.  Vjerujemo da su naši poginuli branitelji sveti, jer su mučenici i kao takvi zasigurno nas zagovaraju kod Gospodina i zauzimaju se za nas", poručio je na kraju župnik.

U organizaciji članova Udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosanskobrodske brigade, program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima, a na Mezarju u Kolibama Gornjim proučila se fatiha pred duše poginulih branitelja muslimanske vjeroispovijesti.

Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rate te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine. Uz župnika Babića i dekana Marića, molitvu je predvodio župnik Antonio Čutura.

U prigodnim riječima Ivo Đogaš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BBB, koja je i ove godina bila organizator sjećanja, je naglasio kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu - svoje živote, kako bi ih oteli zaboravu.

Podsjetio je da je kroz brigadu prošlo 4 995 pripadnika, poginulo 426 pripadnika, 1417 stradalo u borbenim djelovanjima i nekoliko nestalih. Posvijestio je kako je to i prilika da sudjeluju na izgradnji BiH i jačanju institucija te za pravo Hrvata da dostojanstveno žive u BiH. Dodao je kako im je želja da to sjećanje bude tradicionalno svake godine te da to prenesu na mlade generacije.

Kako je velik dio poginulih branitelja pokopan u Slavonskom Brodu, drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u tom gradu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja na Gradskom groblju. 

Potom je u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena knjiga Hrvatski generali i admirali 1991.-1999., autora general-bojnika Krešimira Kašpara i Marinka Krešića.

U programu su sudjelovali brojni branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH i Hrvatske, na čelu s dopredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem, piše nedjelja.ba.

Dnevnik.ba