Article_Top_970x250

Obilježena 27. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu

grad-heroj

Obilježena 27. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu

tra 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u srijedu je obilježena 27. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Program pod nazivom "U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu" započeo je polaganjem vijenaca ispred masovne grobnice Ogledala iz Drugog svjetskog rata. Izaslanstva su zatim obišla i položila vijence na spomen obilježju Suho polje, masovnu grobnicu Kupreško polje te na Spomenik vukovarskim braniteljima, prenosi FENA.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatskih političkih stranaka, općinskih i županijskih vlasti te predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Nakon svete mise u crkvi sv. Obitelji u Kupresu koju je predvodio pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije dr. Pero Sudar uz koncelebraciju svećenika kupreškog dekanata, uslijedilo je druženje branitelja u restoranu Ognjišta.

Borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Branitelji se na ovaj dan prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskog agresora 1992. godine.

U klopu obilježavanja 27. Obljetnice stradanja u ponedjeljak je u Kupresu prikazan dokumentarno-igrani film "Glavu dole, ruke na leđa" o vukovarskim hrvatskim braniteljima i zarobljenicima koji su prošli kroz srpske koncentracijske logore.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250