Article_Top_970x250

Obilježena 25. obljetnica ustanovljenja Hrvatskog vijeća obrane u Jajcu, Tomislavgradu, Vitezu i Orašju

hns obilježava obljetnicu hvo-a

Obilježena 25. obljetnica ustanovljenja Hrvatskog vijeća obrane u Jajcu, Tomislavgradu, Vitezu i Orašju

tra 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U prigodi obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, obitelji poginulih, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, općine Tomislavgrad, Hercegbosanska županija, predstavnici Oružanih snaga BiH i udruge proistekle iz Domovinskog rata položile su vijence i zapalile svijeće za poginule branitelje kod spomen obilježja u Tomislavgradu.

Nakon polaganja vijenaca prigodnu molitvu izrekao je duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.

Vitežani su to učinili u Križančevu Selu, najvećem hrvatskom stratištu u BiH u Domovinskom ratu gdje je samo u jednom danu poginula i ubijena 34 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a 30 zarobljenih vojnika je odvedeno i kasnije mučeno i svirepo ubijeno.

Tu su u Križančevu Selu, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici županijskih i općinskih struktura. Nazočni su bili i pripadnici OS BiH predvođeni generalom jelečom.

Za duše poginulih i ubijenih u Križančevu Selu, te poginule i ubijene pripadnike HVO-.a Viteza i srednje Bosne, molitvu opijela predvodio je viteški župnika fra Velimir Bavrka.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg spomen obilježja u parku, obilježena je 25 obljetnica osnutka HVO-a i u Orašju.

Vijence su, u nazočnosti brojnih građana, najprije položili predstavnici braniteljskih udruga, skupa sa županijskim ministrom branitelja Marijanom Kopićem i bivšim ministrom, aktualnim predsjednikom Skupštine Županije posavske Josom Markovićem, zatim oraški načelnik Stanko Vincetić i njegov prethodnik Đuro Topić u ulozi predstavnika HNS-a BiH te izaslanstvo 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH.

Obilježavanje obljetnica HVO-a okončano je molitvom za pokojne branitelje koju je predvodio vojni kapelan fra Marko Oršolić.

“Ne moramo ponavljati, a možda je i dobro svaki puta ponoviti, da je Hrvatsko vijeće obrane bilo u obrani, da se vodio obrambeni rat, kao i na svim prostorima u Bosni i Hercegovini, što se tiče vojne komponente i HVO-a”, kazao je ministar branitelja Županije posavske Marijan Kopić.

U Jajcu je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u središtu grada, obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima odali su predstavnici OS BiH predvođeni pukovnikom Mijom Štekom, zatim predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeni gospodinom Ivom Šimunovićem, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s gospodinom Darkom Samardžićem.

Svojom nazočnošću i skrušenom molitvom koju je predvodio fra Mate Logara, počast svim poginulim braniteljima odali su i njihovoj žrtvi se poklonili: članovi obitelji, ratni suborci, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni žitelji Jajca.

Dnevnik.ba