Article_Top_970x250

Obilježena 18. obljetnica terorističkog napada 11. rujan

odali počast poginulima

Obilježena 18. obljetnica terorističkog napada 11. rujan

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Vatrogasci, obitelji i prijatelji žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001., okupili su se u srijedu na memorijalnom mjestu na njujorškom Manhattanu gdje su se nalazili neboderi "blizanci" - Ground Zero - kako bi se povodom tužne obljetnice prisjetili i odali počast poginulima.

Odavanje počasti počelo je minutom šutnje i zvonjavom zvona u 8.46 sati ujutro po njujorškom vremenu, točno u trenutku kada se prvi oteti zrakoplov zabio u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Današnji dan, kao i onaj prije 18 godina, osvanuo je na sunčano rujansko jutro, prisjećaju se očevici napada islamističkih terorista koji su srušili nebodere od 110 katova i ubili skoro 3000 ljudi.

"Ovo je na neki način moje groblje", kazala je Margie Miller čiji je suprug Joel poginuo na 97. katu svoga ureda.

"Volio je svoj posao, volio je biti ovdje, umro je ovdje i ovo je mjesto na kojem se osjećam najbliže njemu. Stoga dolazim kada god mogu, a posebno na ovaj dan", dodala je Miller.

Na obilježavanju obljetnice su pročitana imena svih žrtava, a među njima su bili financijski radnici, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju zgrada, zaposlenici lučke kapetanije - ubijeni u najgorem terorističkom napadu na američkom tlu, prenosi Direktno.hr.

Djeca i unuci poginulih rođenih u proteklih 18 godina obećali su žrtvama da "nikada neće zaboraviti što se dogodilo".

U međuvremenu, New York se suočava sa zastrašujućom brojkom: 10.000 ljudi oboljelo je od raka povezanog sa događajima nakon 11. rujna 2001.

Dnevnik.ba