StoryEditor

Novo istraživanje otkrilo kakve učinke ispijanje kave ima na ljudski mozak

Piše D  /  27.04.2021., 12:04h

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Sveučilišta Minho, vodio je studiju,koju je sponzorirao Institut za znanstvene informacije o kavi. Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kavu u usporedbi sa skupinom osoba koje ne piju kavu u tri države.

"Ovo je prvi put da je učinak redovnog ispijanja kave na naš mozak proučen s ovom razinom detalja", piše Sousa u studiji.

Kao rezultat toga, Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost. Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kavu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak, piše Eat This, prenosi Klix.ba

Štoviše, istraživači su otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kava može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

To je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak sudionika studije pokazao je veći stupanj stresa nakon što su popili kavu.

Čini se da studija nije istraživala je li kava ili jednostavno kofein donio ove prednosti, ali za ljubitelje kave to vjerojatno nije važno.

Dnevnik.ba

22. rujan 2021 16:58