Article_Top_970x250

Novi krug zapošljavanja medicinara: Početna plaća 2.000 eura, smještaj i prijevoz plaćeni

Triple Win projekt

Novi krug zapošljavanja medicinara: Početna plaća 2.000 eura, smještaj i prijevoz plaćeni

kol 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U skladu s pozitivnim propisima SR Njemačke nostrifikacija diplome za zdravstvenog radnika je obvezna najkasnije u roku od 12 mjeseci. Početna mjesečna plata iznosi minimalno 2.000 eura (bruto), do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika, a poslije nostrifikacije minimalno 2.400 eura (bruto) - navodi se.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH najavila je da će treći krug intervjua za Triple Win projekt - zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj u 2019. godini, biti održan od 30. rujna do 4. listopada, a rok za prijave je do 13. rujna.

Тriple Win projekt provodi, u ime njemačke vlade Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Agencija za zapošljavanje SR Njemačke u partnerstvu s Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, na osnovu Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj na određeno vrijeme.

U Javnom pozivu za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj, između ostalog na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, navodi se da se radi o mjestu asistenta za zdravstvenu njegu, do priznavanja diplome u SR Njemačkoj, poslije priznavanja diplome, rad na poslovima kvalificiranog zdravstvenog radnika.

Aplicirati mogu državljani Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju uvjete navedene u tom javnom pozivu, ali prednost kod odabira imat će nezaposlene osobe registrirane na evidenciji službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

U uvjetima za kandidate kao stupanj obrazovanja navodi se minimum srednja medicinska škola (IV stupanj), profil medicinska sestra - tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera. Kandidati koji su završili srednju medicinsku školu putem prekvalifikacije ne mogu sudjelovati u Triple Win projektu. Poznavanje njemačkog jezika nije obvezno ali je prednost.

Vrsta radnog odnosa, na određeno vrijeme na poziciji asistenta za zdravstvenu njegu do nostrifikacije diplome za zdravstvenog radnika. Nakon nostrifikacije diplome, radni odnos se može zasnovati i na neodređeno vrijeme na poziciji zdravstvenog radnika. Zaposleni ima mogućnost da, nakon određenog perioda, prema Zakonu o boravku stranaca u SR Njemačkoj podnese zahtjev za dobivanje stalne boravišne dozvole.

- U skladu s pozitivnim propisima SR Njemačke nostrifikacija diplome za zdravstvenog radnika je obvezna najkasnije u roku od 12 mjeseci. Početna mjesečna plata iznosi minimalno 2.000 eura (bruto), do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika, a poslije nostrifikacije minimalno 2.400 eura (bruto) - navodi se.

Kandidati koji uđu u uži izbor bit će obaviješteni o mjestu i terminu obavljanja intervjua za posao, sa predstavnicima njemačke službe za zapošljavanje. Izabrani kandidati bit će uključeni u projekt 'Triple Win'- regionalne suradnje na migraciji radne snage, koji će kandidatima pružati podršku u pripremi, odlasku (vize) i integraciji u SR Njemačkoj.

Projekt 'Triple Win', u organizaciji njemačke službe za zapošljavanje (BA) i njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ), nudi podršku kroz kursove jezika, kao i kurs pripreme za rad i život u SR Njemačkoj.

Za dodatne informacije o Javnom pozivu, kandidati mogu da se obrate lokalnom birou za zapošljavanje nadležne kantonalne službe u Federaciji BiH, filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, odnosno Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH ili Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine sa naznakom 'Triple-Win' projekt.

Tagovi:

Article_Bottom_970x250