Article_Top_970x250

Nova/stara vlada Županije Zapadnohercegovačke

formiranje vlasti

Nova/stara vlada Županije Zapadnohercegovačke

pro 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U ponedjeljak je u Širokom Brijegu imenovana nova vlada Županije Zapadnohercegovačke, a u odnosu na saziv iz prošlog mandata dogodile su se dvije promjene.

Riječ je o Ministarstvu pravosuđa i uprave i Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Ministarstvo pravosuđa  preuzet će Širokobriježanin Kristijan Zovko, a Ministarstvo zdravstva Gruđanin Tomislav Pejić.

Podsjetimo, u studenom je održana konstituirajuća sjednica Skupštine ŽZH, na kojoj je za predsjednika Skupštine izabran Ivan Jelčić, a za mandatara potvrđen dosadašnji predsjednik Vlade Zdenko Ćosić i bilo je jasno da a HDZ BiH neće imati problema pri formiranju vlade s obzirom na to da u skupštini imaju 16 od 23.

Na dnevnom redu Skupštine ŽZH najprije su se našla imenovanja Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, a potom i više odbora. Osnovan je Odbor za pravdu i upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, potom Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

Nakon završetka sjednice Skupštine ŽZH, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić u izjavi za medije istaknuo je da nije bilo razloga dulje čekati formiranje Vlade te da očekuje kontinuitet u radu.

Mi smo prezentirali ono što smo učinili u prošlom mandatu i najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo ovakav mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo dalje u projekte, idemo dalje u izradu strategija, kazao je Ćosić u izjavi medijima.

Ćosić je dodao da je želja Vlade da županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, tj. da se stvara što povoljnija klima u županiji, kako socijalna tako i razvojna.

Kao dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija imenovan je dosadašnji ministar Toni Kraljević iz Ljubuškog, koji je istaknuo da ih čekaju novi/stari izazovi.

U prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija. Pred nama su novi/stari izazovi, nastavljamo sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika, rekao je Toni Kraljević, ističući da je još puno posla pred ministarstvom kojemu je na čelu.

Dario Sesar iz Posušja ostaje ministar gospodarstva u ŽZH, a njegov sugrađanin Miroslav Ramljak i dalje će voditi Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.

Drugo ministarstvo koje je pripalo kvoti iz Gruda je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa, a njega će i dalje voditi ministrica Ružica Mikulić.

Ljubušacima je osim Ministarstva financija pripalo i Ministarstvo unutarnjih poslova, na čijem čelu će i dalje biti Zdravko Boras, dok će Mladen Begić iz Širokog Brijega i dalje obnašati dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

R. I. / Dnevnik.ba

Tagovi: