Article_Top_970x250

Nova turistička tura u ponudi Zavičajnog muzeja Travnik: Tragovima prirodoslovca Erika Brandisa

SREDIŠNJA BOSNA

Nova turistička tura u ponudi Zavičajnog muzeja Travnik: Tragovima prirodoslovca Erika Brandisa

svibnja 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sudionicima  ture želi se približiti svijet planinskog bilja ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva te ih animirati da sami botaniziraju, fotografišu, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, istražuju endemske vrste.

Slijedeći botaničke staze kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH,  cilj ove ture je upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

Sudionicima  ture želi se približiti svijet planinskog bilja ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva te ih animirati da sami botaniziraju, fotografiraju, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, istražuju endemske vrste.

Voditelj ture:  Slobodan Ličanin Lika

Doajen ekologije, poznati prirodoznanac i foto-hroničar zasigurno je  najbolji poznavatelja biljnog i životinjskog svijeta planine Vlašić i travničkog kraja. Slijedeći Brandisove tragove, objašnjava i ukazuje na floru i faunu, priča o legendama i historijskim znamenitostima, priopćeno je iz Zavičajnog muzeja Travnika. 

Asistent voditelja ture: Enes Škrgo, muzejski kustos

 

Program ture: 

-Zavičajni muzej Travnik (514 m)

Prirodoslovna zbirka i dio zaostavštine Erika Brandisa

-Nadbiskupijska gimnazija

-srednjovjekovna tvrđava Stari grad (560 m)

-Bukovica (1020 m)

-Konjska (1353 m)

Pauza za ručak kod Planinarskog doma

-Povratak u grad istim putem

 

Dnevnik.ba