Article_Top_970x250

Ništa od lansiranja SpaceX-a i NASA-e, otkazano zbog lošeg vremena

svemir

Ništa od lansiranja SpaceX-a i NASA-e, otkazano zbog lošeg vremena

svibnja 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Dugo iščekivano lansiranje SpaceX-a NASA je odgodila u zadnji trenutak zbog lošeg vremena. Novi pokušaj bit će u subotu u 15.22 po lokalnom vremenu. 

SpaceX, privatna kompanija multimilijardera Elona Muska, u 22 sata i 33 minute po hrvatskom vremenu trebala je lansirati u orbitu dvojicu Amerikanaca što je prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina. 

- Otprilike svega pet minuta od lansiranja s Floride, Falcon bi već trebao biti nad Hrvatskom, preletjet će iznad Jastrebarskog, te dalje prema Bosni i Hercegovini. Trebao bi biti vidljiv 30-ak sekundi - rekao je za RTL  najpoznatiji hrvatski astronom Korade Korlević.

Bit će to početak 19 sati dugoga leta astronauta Douga Hurleya i Boba Behnkena u novoj kapsuli Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Astronauti će poletjeti s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

U cape Canaveralu bi trebali biti predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Dnevnik.ba