Article_Top_970x250

Nije usvojen Zakon o povećanju akciza - prijedlog ide u skraćenu proceduru

Parlament BiH

Nije usvojen Zakon o povećanju akciza - prijedlog ide u skraćenu proceduru

tra 20, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rasprava o akcizama

Nakon višesatne rasprave o proceduri usvajanja Zakona o akcizama u BiH, Zastupnici su izglasali da će se Zakon usvajati u skraćenoj, a ne u hitnoj proceduri. Na ovaj način usvajanje će se značajno prolongirati.

Zastupnici su više od tri sata raspravljali na koji će način usvajati zakon o akcizama - u redovnoj ili hitnoj proceduri. Vrijeme je utrošeno na različite rasprave, uglavnom nevezane za akcize. Nakon polusatne pauze na zahtjev SBB, Parlament je prvo glasovao o zaključcima Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića koja je odbijena.

Zastupnici su sa 19 glasova za i isto toliko glasova protiv odbili hitnu proceduru Zakona o akcizama. Nakon glasovanja zastupnici koji su bili protiv su aplaudirali.

Usvojena je odluka o raspravi o skraćenoj proceduri usvajanja Zakona o povećanju Akciza na gorivo. Ovo znači da će u proceduri glasovanja biti omogućena i amandmansko djelovanje, što će značajno produžuje usvajanje Akciza, s neizvjesnim ishodom.  

Ovim glasovanjem potvrđeno je da vladajuća koalicija nema potrebnu većinu za usvajanje potrebnih reformskih zakona. 

Također, na ovoj sjednici je postalo jasno da SDA nije sigurna ni u lojalnost svog zastupnika Demirovića. 

Iako je koalicija SDA - HDZ - SBB ovaj put bila čvrsta, jasno je da predstoji razdoblje krize u koalicijskim odnosima jer SDA više nije u istim kapacitetima kao na početku mandata. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250