Article_Top_970x250

Nezapamćene mjere osiguranja u Sarajevu: Tisuće policajaca, snajperisti na zgradama, blokirane ulice...

Parada ponosa u Sarajevu

Nezapamćene mjere osiguranja u Sarajevu: Tisuće policajaca, snajperisti na zgradama, blokirane ulice...

ruj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Tisuće policijskih službenika danas se mogu vidjeti širom Sarajeva, a građani kažu kako ne pamte veće mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH.

Gotovo u svakoj ulici u centru grada dežuraju policajci, a dužinom kompletne rute kojom se šetaju sudionici povorke, od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine, raspoređene su stotine policajaca.

Na krovovima zgrada također su na oprezu i pripadnici antisnajperske zaštite.

Svi ulazi prema povorci su blokirani, a na povorku se moglo ući samo iz ulice Kulovića u periodu od 11:00 do 12:00 sati.

Sporedne ulice koje vode do povorke također su osigurane, a policajci ne dozvoljavaju nikome da se približi sudionicima povorke. Kako su se požalili brojni građani, mnogi nisu mogli prići ni do svoji domova, a blokiran je i prilaz do Doma zdravlja u Vrazovoj ulici, prenosi Klix.ba.

U pojedinim ulicama postavljene su betonske barikade, a ulica Koševo blokirana je čak autobusom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uložili su sve materijalne i ljudske kapacitete kako bi se povorka održala nesmetano i bez ikakvih incidenata. Veliku podršku pružaju im i policajci iz drugih kantona te Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Policijski službenici su od ranih jutarnjih sati započeli sa aktivnostima provođenja mjera sigurnosti koje su uključile i kontradiverzuioni pregled kompletnog prostora na kojem se održava povorka. Zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava, policajci su pregledali sve saksije, šahtove, ruksake svih učesnika, ugostiteljske objekte, radnje...

Povorka ponosa koja je krenula od 12 sati ispred Vječne vatre, a trebala bi završiti u 14:00 sati na Trgu Bosne i Hercegovine do sada protiče bez ikakvih incidenata.

Dnevnik.ba