Article_Top_970x250

Neum: Otvoren 13. NAFF

Najbolji europski festival animacije

Neum: Otvoren 13. NAFF

srp 01, 2018

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Neum je u petak postao centar svijeta, a glavni „krivac“ tome je 13. Međunarodni festival animiranog filma otvoren sinoć na ljetnoj terasi hotela Sunce u Neumu

Puno truda, rada i nesebičnosti satkano u svaki djelić ovog, možda najboljeg europskog festivala animacije, zablistalo je sinoć u svoj punini za sve one koji ga prate i podržavaju, ali i za one koji su ga smatrali nebitnom paradom zanesenjaka i alternativaca.

Posljednja večer mjeseca lipnja pokazala je sve suprotno od toga i puno više. NAFF je sinoć osvjedočio svu svoju prepoznatost u svijetu kulture, umjetnosti, medija, ali i diplomacije.

Zašto diplomacije? 1000 filmova iz 64 zemlje, posvađane, nikad izmirene, dobrosusjedske, ovakve i onakve. Sve one zajedno idućih šest dana slaviti će kao jedno umjetnost i život.

Time je osobito ponosan Jurinko Rajič, direktor Festivala kojega već više od dekade organizira sa svojom obitelji čime NAFF osim animacije, makar i nesvjesno, svijetu promovira danas poljuljane vrijednosti obitelji i zajedništva.

I što dalje reći, a da ne odlutamo previše u prozaičnost, mada je sve rečeno ovaj Festival već na stotine puta potvrdio i opravdao. Možda da je baš ove godine na Festival stigao rekordan broj filmova u odnosu na prethodne godine, ili da su NAFF-u sinoć u Neumu odali priznanje  vjerni prijatelji kao što je Misija OSCE-a u BiH, Ambasada SAD-u, Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju FBiH, Turistička zajednica HNŽ-a, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini, Općina Neum,  mnogi drugi uzvanici iz svijeta filma i umjetnosti kao takve, ali i zavidan broj Neumljana i neumskih turista.

Osobito je zanimljivo napomenuti kako je možda najveća vrijednost ovog Festivala sve veća posjećenost i podrška od strane djece, malih nadarenih crtača s kojima bh animacija može mirno spavati znajući da joj je budućnost osigurana. Vjerujemo kako su sinoć takvo što uvidjeli i svi oni netom nabrojani visoki predstavnici koji će izdvojiti još više i pomoći još jače kako bi ova grana umjetnosti konačno zaživjela onako kako to zaslužuje.

Vjerujemo da će do toga doći, a onda ćemo svi zajedno moći čestitati NAFF-u i obitelji Rajič. Bez njih bh animacija ne bi bila to što jest, topla pastela u moru surovog i tamnog ugljena bosanskohercegovačke stvarnosti.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250