Article_Top_970x250

Neum gradi novu zgradu Općine

odlučeno na sjednici

Neum gradi novu zgradu Općine

stu 28, 2018

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija (Nema veze s ovom vijesti) foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U srijedu je u Neumu održana  13. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je raspravljano o 16 točaka dnevnog reda.

Kao što je i očekivano, najveću pozornost vijećnika privuklo je glasanje o kreditnom zaduženju Općine Neum, prijedlog Zaključka o utvrđivanju Nacrta za osnivanje mjesnih zajednica na području Općine Neum, ali i prijedlozi zaključaka  o utvrđivanju Nacrta o komunalnoj naknadi te o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade.

Iako je svaka od ovih točaka zahvaljujući većini izglasana, potaknute su brojne rasprave te otvorena pitanja, osobito kada je bila riječ o kreditnom zaduženju za izgradnju nove zgrade neumske općine.

Načelnik Neuma, Živko Matuško, vijećnicima je pojasnio kako se radi o kreditu od milijun i pol KM  i to po povoljnoj kamatnoj stopi, a koji bi trebao biti uložen u izgradnju višenamjenske zgrade u kojoj bi bile smještene i prostorije neumske općine. Njima bi se pak trebalo služiti, prema riječima Načelnika, samo privremeno, odnosno do stjecanja financijskih i drugih mogućnosti za izvršenje postojećeg projekta uređenja centra Neuma u kojemu je predviđena i zgrada općine uz pripadajuće objekte.

Dio vijećnika nije bio zadovoljan što s ovim, Neum u kratkom vremenu dobiva već drugi projekt Općine, te ih je zanimalo zašto onaj prvotni nije odbačen ako se išlo s drugim jer ovako sve skupa izgleda neodgovorno prema poreznim obveznicima koji sve to zapravo plaćaju.

Nadovezujući se na raspravu, jedan od vijećnika naglasio je kako Neumu zapravo i ne bi trebala kreditna zaduženja kada bi lokalna vlast znala uzeti novce koje joj pripadaju od javnih površina.

„Leže novci na zemlji, i zato sam protiv ove odluke.“ – istaknuo je iako je Odluka na kraju većinom glasova usvojena.

Obrazlažući zašto dvije općine za jedan Neum, Načelnik je pojasnio kako je već došao krajnji čas za izlazak iz stare i neuvjetne azbestne zgrade općine, te kako će se skupi i prvotni projekt svakako iskoristiti, ali onda kada se steknu svi uvjeti.

Posebnu je buru ipak potakla rasprava o prijedlogu Zaključka o utvrđivanju Nacrta za osnivanje Mjesnih zajednica koja je i ovog puta odbačena, odnosno, njezino je izglasavanje odgođeno do iduće sjednice, tj. do trenutka kada se za to steknu uvjeti. Podsjetimo, već dulje vrijeme traje spor oko osnivanja mjesnih zajednica na području Općine Neum te zakonskim procedurama u vezi s njima, pri čemu su predstavnici osnivača jedne od mjesnih zajednica uvjereni kako nadležni namjerno manipuliraju s ovim pitanjem.

Vijećnike je zanimao i način reguliranja plaćanja komunalne naknade kako za objekte stanovanja, tako i gospodarske objekte na području Neuma pri čemu je osobito naglašena potreba uvođenja izmjena u postojećoj regulativi obračunavanja komunalnih naknade za gospodarske i turističke objekte iste namjene a različitih kapaciteta, kao i za objekte u različitim zonama grada.

Na samom kraju sjednice, u tijeku vijećničkih pitanja otvorena je i kratka rasprava o napretku izgradnje ceste Neum – Stolac, odnosno magistralnoj dionici koja je upravo u tijeku na području Općine. S obzirom na to da su se i na toj temi pojavila određene nejasnoće, Načelnik Matuško vijećnicima je najavio službeni posjet gradilištu od strane ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića te direktora  JP Ceste Federacije Ljube Pravdića za idući petak u 11 sati pri čemu će na licu mjesta biti razjašnjene sve nedoumice.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250